Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за живота на шестимата пострадали при инцидента в оръжейния завод „Арсенал“

| обновено на 17.10.18 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Районна прокуратура в Казанлък пое разследването на взрива, който стана тази сутрин в цех 120 на Завод 3 на оръжейния комплекс "Арсенал". То се води за престъпление по чл. 134 ал. 3 във вр. ал.1 т.1 от Наказателния кодекс  - за причиняване на средни телесни повреди на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

До момента разследващите са установили, че тази сутрин около 8.45 ч. в цех 120 на завод 3 в резултат на запалване на барутна маса е възникнало възпламеняване, което е предизвикало локален взрив. То не се е разпространило извън помещението или в други цехове. Пострадали са шестима работещи в цеха, като четирима от тях са получили фрактури и други по-леки наранявания и са настанени за лечение в болници в Казанлък и Стара Загора. Другите двама са прегледани и освободени за домашно лечение. "Петима от ранените са с обгаряния, само единият от пострадалите е с гръдна рана.

"Разговаряли сме с директора на казанлъшката болница - няма опасност за живота им", каза старши комисар Хаджиев. Най-тежкораненият работник е транспортиран за лечение в болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. 23-годишният Димитър Дългъчев е с гръдна травма. Вследствие на взривната вълна, той е със счупване на горните крайници, охлузвания и черепно-мозъчна травма. Това уточни доктор Живко Желязков - заместник-директор на Старозагорската многопрофилна болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

“До момента е започнато инфузионно лечение, обезболяващи, заместители за жизнените функции, които са нарушени. Той е в съзнание, но все пак е претърпял доста тежка травма, поради което ще остане за минимум 24 часа в интензивното отделение.  “

Шестимата са в съзнание, контактни и няма непосредствена опасност за живота им. На мястото на инцидента са директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст.к. Георги Хаджиев , окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, Таня Димитрова - районен прокурор на град Казанлък, началникът на Дирекция "Инспекция по труда"- Стара Загора Камен Маринов, както и областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

На този етап това, което можем да кажем, е, че се е случило запалване на барута - обясни Гергана Микова.

“Всичко останало, след като приключат експертите. Няма как да го кажем в момента, тъй като експертите работят, затова ви казах, че след като приключат работа тогава можем да бъдем категорични за това, какво се е случило“.

Продължават огледите на местопроизшествието и се изземват следи. Предстоят разпити на свидетели, назначаване на експертизи и други процесуално-следствени действия.

Инцидентът е станал тази сутрин в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“. Сигналът за него е подаден на тел. 112 в 8 часа и 53 минути тази сутрин, обяви директорът на ОД на МВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев.

Всички пострадали са били откарани в Спешния център на Казанлък. Единият от тях е бил в по-тежко състояние, но не е имало опасност за живота му, останалите са с различни повърхностни наранявания. Пострадалите са на възраст от 23 до 60 години. От ръководството на завода заявиха, че пострадалите са: Димитър Д., Михаил Б., Десислав И., Георги Г.,  Румен П., Митко С. Най-тежко е пострадал 23-годишният Димитър Д. 

По-късно днес се очаква и изявление на ръководството на завода. Провеждат се следствени действия.

Това не е първият инцидент в оръжейницата в Казанлък. През годините такива се случват често и то с трагичен край. В средата на март месец тази година 27-годишен служител на „Арсенал” загина, а друг - с десетгодишен стаж, беше ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29