Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицеадмирал Джонстън: Военноморските сили на НАТО сериозно се подготвят срещу заплаха по море

Румен Радев посети командване на НАТО във Великобритания

| обновено на 18.10.18 в 09:20
2
Румен Радев и вицеадмирал Клайв Джонстън на пресконференцията им в щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО-MARCOM в Нортууд.
Снимка: Прессекретариат на президента

Вицеадмирал Клайв Джонстън, командващ Съюзното морско командване на НАТО – МАРКОМ, заяви след срещата си с българския президент Румен Радев във Великобритания, че Алиансът винаги е загрижен, когато става дума за тероризъм и че военноморските сили сериозно се подготвят срещу заплаха по море. В този аспект българският кораб, който ще вземе участие в предстоящото през ноември голямо военно учение Sea Guardian, ще изпълнява точно такива задания.

Радев, който посети Съюзното морско командване на НАТО, остана изключително доволен от срещата и оценката за България, която обобщи по следния начин:

"Това, което обсъждахме и по време на брифинга е, че в днешно време, в този динамичен и все по-несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на способности. Това е и нашата основна задача като съюзници".

Напоследък усилено се говори за пренасяне на терористичната заплаха и срещу морски цели – било то круизни кораби или контейнеровози.

На въпрос на "Хоризонт" доколко НАТО е подготвено да се справи с подобни заплахи, вицеадмирал Клайв Джонстън отговори:

"Когато става дума за терористи, ние ясно си даваме сметка, че тероризмът може да се случи навсякъде. Ето защо създадохме нова операция Sea Guardian, в която България ще бъде част през ноември."

Двамата дадоха висока оценка на българския принос в рамките на НАТО, на активното участие в ученията и най-вече като гарант на сигурността не само в Черно, но и в Средиземно море.

„Обсъдихме хода на операцията „Sea Guardian“ в Средиземно море, чиято основна цел е гарантиране на свободата на мореплаването, противодействие на тероризма, изграждане на ситуационна осведоменост. Много важна беше оценката, която се дава на България за активното ежегодно участие в тази операция с един кораб, както и участието на България в постоянните военноморски групи“, каза Радев.

Президентът изтъкна още, че е много доволен от провежданото от България учение „Бриз“, което става все по-популярно в НАТО. Той благодари за възможността български офицери да идват в Лондон и да трупат ценен опит в съюзното морско командване на НАТО.

Вицеадмирал Джонстън не коментира днешния инцидент в Крим, тъй като още няма яснота дали това е терористичен акт, но подчерта, че една от функциите на НАТО е именно обмен на информация и противодействие на терористичната заплаха.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ, публикувани във вторник. Според централната банка, в подкрепа на растежа ще бъде вътрешното търсене, докато нетният износ ще се отрази отрицателно. Вътрешното търсене се..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41