Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният архитект на София: Площад "Света Неделя" е липсващото звено от пешеходните връзки в града

Арх. Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

"Вече един път се съгласихме с условията на Камарата на архитектите и редуцирахме изискванията към кандидатите наполовина. Първоначално заложените критерии бяха изключително високи, защото идеята ни беше да привлечем хора, които имат съответния опит и могат да довършат проекта от идеята до най-малкия детайл. Въпреки всичко, колегите изразиха желание да бъдат намалени още условията, така че да няма финансова тежест и икономически изисквания към кандидатите. Направихме сериозна и задълбочена среща при госпожа Фандъкова, при която постигнахме споразумение да направим така, че да може да се случи този конкурс с  максимален брой участници, но е важно да се отбележи, че запазваме формата на конкурса - не правим открит конкурс, а ще продължим да работим по ограничен конкурс". Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ главният архитект на София Здравко Здравков по повод прекратения конкурс за новия облик на пл. „Света Неделя“. Той обясни, че на първата фаза ще се явят максимален брой кандидати, но ще има класиране и само 7 от тях ще останат във втората фаза. „Единствено се отваря възможността на по-голям брой колективи да участват в първата фаза“, обясни той.

„Не искаме да правим грешките, които са правени в досегашните конкурси - 1999-а година и 2013-а - без включване на краен победител - просто винаги се е задействала една предпазна клауза, в която не е имало първопремиран проект. Именно затова създадохме тази форма на ограничения конкурс, в която да се даде възможност да има едно състезание между ограничен брой хора, екипи и колективи, които сме убедени, че могат да се справят със задачата“.

Площадът сега е ограден заради безопасността на хората около проведените археологически проучвания. Коментирано е да се направи временен парапет, така че да може да бъде разглеждана археологията, докато приключи работата по конкурса.

„Важно е да се отбележи, че част от булевард „Витоша“ беше затворена за пешеходци. Тази част от булеварда, заедно със самия площад и свързването през улица „Съборна“, до Градската градина, ще създадат добра пешеходна свързаност в центъра на София. Идеята на този конкурс беше и продължаване на пешеходната зона в посока „Площад Независимост“, преминаването през Ларгото и бъдеща връзка в посока бул. „Мария Луиза“ -  доста сложна и тежка задача. Има да се решават и транспортни проблеми. Очакванията ни към този конкурс са наистина големи и очаквам да се случи добро решение. Археологията е важна част от задачата. Именно затова сме заложили единият от професионалистите в екипа да е работил по подобен тип обекти. Считам, че при действащия ЗОП, този вариант на конкурс е най-доброто, което може да получим като резултат“.

Ако има победител и избран изпълнител в конкурса, ще се търсят възможности реализацията на проекта да стартира още преди местните избори, изтъкна главният архитект на София.

„Убеден съм, че когато хората припознаят това място, ще знаят, че то е добре трансформирано посредством архитектурата. Архитектурата е правилният начин за решаване на проблеми. За мен, независимо от политическото решение - дали ще бъде 2019-а или 2020-а, този площад трябва да се случи, защото той е липсващото звено от пешеходните връзки в София“.

„Първите два конкурса – 1999-та и 2013 година не са завършили успешно, защото са предвиждали сериозни и скъпо струващи намеси в центъра на София. Един от критериите ще бъде целесъобразност на решението и неговата изпълнимост“.

"Когато се махнат колите, но не се създаде човешкият план, хората не припознават мястото като свое. Пешеходците все още избягват пространството на освободения булевард "Витоша" пред Съдебната палата, защото не се чувстват добре там", изтъкна Здравков.

По повод разпита му в съда по делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, Здравков каза:

"Многобройни жалби постъпваха от граждани по отношение на забавянето на работата с администрацията в района. Всички жалби, които постъпваха в писмен вид, ги изпратих към комисията в Общинския съвет - Постоянната комисия по архитектура, достъпна среда и жилищна политика. Естествено, след две изслушвания в комисията, когато остава на лице бездействие, съм преценил, с моя юридически екип, да сезирам компетентните за това органи да извършат проверка. Считам, че работата в района просто беше забавяна. Благодаря на колегите, които наследиха цялата тази тежка администрация, че успяха да се справят в рамките на няколко месеца с всички тези забавени преписки, така че в момента нещата вървят изключително добре“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29