Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" ще бъде гласуван на 24 октомври

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, "Воля" отказа да участва в дебата и напусна залата

| обновено на 19.10.18 в 14:53
Снимка: БТА

В Деня на българския лекар в Народното събрание се проведоха дебатите по внесения от БСП трети вот на недоверие към правителството, мотивиран с провал в областта на здравеопазването. Социалистите настояха, че състоянието в сектора е катастрофално, а управляващите призоваха за политически консенсус в реформирането на здравеопазването.

Гласуването по вота ще е в сряда, 24 октомври. 

БСП заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Според левицата състоянието на здравния сектор е катастрофално, а правителството, вместо да решава проблемите, предлага хората да бъдат натоварени допълнително финансово. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обоснова искането на вота на недоверие:

„Днес "БСП за България" искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. В резултат на това управление здравеопазването вече не е и така, както Конституцията ви гарантира - достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Лекарствата стават все по-скъпи, евтините се изнасят без контрол, лекарите бягат от България - напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално“.

Нинова коментира още:

„Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството".

Основната задача пред ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е да решават проблемите в здравния сектор, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той настоя, че темата „здравеопазване“ не е на нито една политическа партия. 

Павел Шопов от "Обединени патриоти" се противопостави на твърденията на БСП за вината на ГЕРБ за състоянието в сектора:

„Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ. Сметката е много проста - от последните 29 години БСП има мнозинство в пет от 11-те Народни събрания… Кой носи отговорността? Какво е правила БСП през тези управления? Къде е отговорността, включително и за здравеопазването?“.

Според ГЕРБ социалистите са подходили избирателно в срещите с болници и представители на БЛС, както и че погрешно представят мотивите си за вота. Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова отхвърли мотивите на БСП и подчерта, че стартиралата реформа в здравеопазването ще търси широк обществен консенсус.

„Защото е много важно да не използваме и интерпретираме проблемите политически. Сектор "Здравеопазване" се нуждае наистина от надпартиен консенсус. Аз разчитам, че може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус. За съжаление, цялата процедура на този вот на недоверие, вие отново направихте демонстрация на това как не се търси съгласие“.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов оспори мотивите:

„Можеха да си зададат въпроса колко пари в правителството на "Борисов 3" са дали повече за здравеопазването, колко болници, високотехнологични, бяха открити и преоборудвани“.

Движението за права и свободи ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП. Това заяви от трибуната на парламента д-р Нигяр Джафер. Тя определи като лицемерно искането на ГЕРБ за политически консенсус за реформите в здравеопазването.

„Изначално вашето разбиране е погрешно за това как трябва да се търси този консенсус, за който говорите като за някаква мантра, която ще реши сега проблемите. Нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум. Всичко това прави средата неподходяща за реформа. ГЕРБ е управлявал почти 10 години - достатъчно време да коригира проблемите, да ги види“.

Д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти“ защити мерките на правителство и подчерта:

„Има безпрецедентно увеличение на бюджета на здравната каса от 405 милиона. Това е 15-процентно увеличение наведнъж“.

Според д-р Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия, левицата погрешно е представила мотивите си за вота, като не е отчела нормативната уредба. Тя отхвърли, заявеното от социалистите и подчерта, че стартиралата реформа в здравеопазването ще търси широк обществен консенсус.

“Защото е много важно да не използваме и интерпретираме проблемите политически“, каза Дариткова. 

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче репликира Поповски с аргумента:

„Това, което правите през всичките 10 години на вашето управление и се хвалите с това, е да увеличавате финансовия ресурс с 300-400 милиона, само че, уважаеми колеги, не говорите за контрол, не говорите за ефективно изразходване на този финансов ресурс“.

От партия „Воля“ отказаха да участват в дебата в знак на протест заради парите за модернизация на българската армия и напуснаха заседанието.

В края на дебата здравният министър Кирил Ананиев заключи:

„Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи“. 

От Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира темата лаконично:

“Това е демокрацията. Не знам партия, толкова години управлявала, десетилетия, десетилетия, да говори за качество на здравеопазването. В парламента достатъчно са се обиждали, достатъчно гадости са си наговорили и им си смеят хората – няма да се включа в тази тема“, коментира Борисов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03