Борис Попиванов: За това правителство думите нямат значение

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

„Това правителство, особено с личността на министър-председателя, се опитва да внуши от доста време насам, че думите нямат особено значение, че каквото и да се говори, може да се предложи друга интерпретация. Затова приказките могат да продължават, независимо колко са надхвърлили нормалните човешки граници на допустимо поведение.“ Тази позиция изрази в предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов, който коментира квалификациите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. 

„За съжаление сме свикнали твърде много и сме приели твърде много, че всичко и допустимо в сферата на говоренето“, допълни политологът. По думите му е добре, че все още има групи в обществото, които имат чувствителност и „все още са готови да поставят въпроса, че дадени политици нямат място в управлението и изобщо политическия живот , ако се държат по този начин, независимо какво са имали предвид“.  

Относно устойчивите електорални баланси независимо от случаи като този на изказването на вицепремиера Симеонов за майките на деца с увреждания, Попиванов подчерта, че "балансите в обществените нагласи рядко се променят, освен когато има усещане за съвсем реална предизборна ситуация, която да накара различни хора да се замислят за политически алтернативи и други варианти на електорално поведение". 

Независимо обаче от нагласите, които са били измервани по-рано, в досега провежданите избори за Европейски парламент у нас са се очертавали съществени промени в политическата картина и нагласите на хората, и са водили до загуба на легитимност от едни или други мнозинства, дори до падане на правителства, припомни Борис Попиванов, според когото променените нагласи тогава са се проявявали "в урните".   


Цялото интервю е в звуковия файл.

Свързани новини

Георги Харизанов

Казусът с вицепремиера Симеонов и майките на деца с увреждания няма да разклати правителството

Този тип протести – като на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов – допринасят за това популярността на управляващата партия да страда, но едва ли биха могли да бъдат основание за разклащане на цялото управление, тъй като..

публикувано на 22.10.18 в 13:00

Майките на деца с увреждания протестират с искане за оставката на Валери Симеонов

Майките на децата с увреждания от инициативата "Системата ни убива" и граждани протестират пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. На площада пред сградата на правителството са се събрали..

обновено на 22.10.18 в 12:54

Каракачанов е изпратил покани за свикване на Коалиционния съвет във вторник

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с "недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната..

обновено на 22.10.18 в 19:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33