Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: За това правителство думите нямат значение

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

„Това правителство, особено с личността на министър-председателя, се опитва да внуши от доста време насам, че думите нямат особено значение, че каквото и да се говори, може да се предложи друга интерпретация. Затова приказките могат да продължават, независимо колко са надхвърлили нормалните човешки граници на допустимо поведение.“ Тази позиция изрази в предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов, който коментира квалификациите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. 

„За съжаление сме свикнали твърде много и сме приели твърде много, че всичко и допустимо в сферата на говоренето“, допълни политологът. По думите му е добре, че все още има групи в обществото, които имат чувствителност и „все още са готови да поставят въпроса, че дадени политици нямат място в управлението и изобщо политическия живот , ако се държат по този начин, независимо какво са имали предвид“.  

Относно устойчивите електорални баланси независимо от случаи като този на изказването на вицепремиера Симеонов за майките на деца с увреждания, Попиванов подчерта, че "балансите в обществените нагласи рядко се променят, освен когато има усещане за съвсем реална предизборна ситуация, която да накара различни хора да се замислят за политически алтернативи и други варианти на електорално поведение". 

Независимо обаче от нагласите, които са били измервани по-рано, в досега провежданите избори за Европейски парламент у нас са се очертавали съществени промени в политическата картина и нагласите на хората, и са водили до загуба на легитимност от едни или други мнозинства, дори до падане на правителства, припомни Борис Попиванов, според когото променените нагласи тогава са се проявявали "в урните".   


Цялото интервю е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Харизанов

Казусът с вицепремиера Симеонов и майките на деца с увреждания няма да разклати правителството

Този тип протести – като на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов – допринасят за това популярността на управляващата партия да страда, но едва ли биха могли да бъдат основание за разклащане на цялото управление, тъй като..

публикувано на 22.10.18 в 13:00

Майките на деца с увреждания протестират с искане за оставката на Валери Симеонов

Майките на децата с увреждания от инициативата "Системата ни убива" и граждани протестират пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. На площада пред сградата на правителството са се събрали..

обновено на 22.10.18 в 12:54

Каракачанов е изпратил покани за свикване на Коалиционния съвет във вторник

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет още до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с "недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната..

обновено на 22.10.18 в 19:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17