Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е ясно дали общественият съвет към Фонда за лечение на деца ще бъде запазен

| обновено на 23.10.18 в 15:29
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Вливането на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина в Националната здравноосигурителна каса, както и създаването на нова агенция за медицински одит, целят по-добро бюджетиране на здравеопазването и съкращаване на административните процедури". Това заяви за "Хоризонт" председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Промените са заложени посредством проектобюджета на Касата за догодина, приет вчера от надзорния ѝ съвет.

"За да могат да се регламентират финансовите потоци, би следвало да се извършат и тези законодателни промени. Досега наистина се получаваше сериозно забавяне от циркулирането на документите от Фонда за лечение на деца в чужбина /ФЛДЧ/, препращането на част от документацията и процедурите към НЗОК, произнасянето на различни комисии… Родителите на деца сами търсеха оферти за лечение в чужбина. Ние искаме всичко това да бъде преодоляно".

Вчера Пенка Георгиева от Фонда за лечение на деца обяви пред "Хоризонт", че от органа са против преминаването му към Здравната каса и свалят доверието си от управителя ѝ Дечо Дечев. Причината е отпадането на обществения съвет към Фонда.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че властите обмислят дали съветът да не бъде запазен.

"Дискусията в момента продължава по това дали да остане обществен съвет или друг орган, който да изпълнява тези функции. При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение за деца, няма да бъде по-малко. Напротив, ние разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността". 

С преминаването на Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса могат да отпаднат задълженията му да финансира изпращането на придружител и преводач с детето, както и търсенето на болници за лечение. Това заяви пред "Хоризонт" говорителят на Фонда Петя Александрова. Вливането на Фонда в Здравната каса е заложено в проектобюджета ѝ за догодина, като целта е да се намали административната тежест при кандидатстването на деца за лечение в чужбина.

Петя Александрова заяви, че с преминаването на Фонда към Здравната каса родителите не знаят кой ще поеме логистиката по лечението на децата.

"Цялата логистика, която прави отделът на Фонда и всичките експерти от А до Я, както се казва, т.е. те намират болниците, правят контакт с болниците, изпращат документи, цялата кореспонденция, организират пътуването на детето и придружителя, също заплащат и преводач, което никак не е малко. Тази логистична дейност мен лично ме притеснява", каза тя.

Според Даниела Дариткова сливането на Фонда с Касата ще подобри процедурата по оформянето на документацията:

"Досега наистина се получаваше сериозно забавяне от циркулирането, примерно, на документите от Фонда за лечение на деца, препращането на част от документацията и процедурите към Здравната каса, до произнасянето на различни комисии, родителите на децата сами търсеха оферти за лечение в чужбина", каза тя.

Междувременно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че властите все още обмислят дали общественият съвет към Фонда да бъде запазен. Според Петя Аврамова общественият съвет трябва да остане дори и в по-малък състав.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната...

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица - изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица - изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42