Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу високите цени на горивата се проведоха в различни градове на страната

| обновено на 27.10.18 в 16:45
Снимка: БГНЕС

Протестите срещу поскъпването на горивата, които започнаха вчера във Велико Търново, продължиха днес в Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик.
В Бургас 150 шофьори тръгнаха от последното кръгово кръстовище в града към квартал „Ветрен “ и блокираха за 10 минути изхода на магистрала „Тракия“ към  Бургас. Автошествието премина през целия град като затрудни за близо 2 часа движението по големите булеварди, тъй като колоната беше дълга над 3 км..  Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите спряха за около 10-15 минути движението по АМ "Тракия".  До сблъсъци обаче не се стигна, тъй като още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. 

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

Не много шофьори от Варна се включиха протестите. Те се събраха на паркинга на една от големите търговски вериги и поискаха премахване на монопола в търговията с горива.  Бяха категорични, че няма да се откажат от автомобилите си, но цената става непосилна за тях.
"Просто е недопустимо такава цена на такова гориво - дизелът стана 2,50, а може би преди 5 месеца беше под 2 лева. Eдно каране на децата до училище и обратно ми коства 20 лева на ден. Всичко е включено в цените на стоките, на хляба. Държавата трябва да премахне монопола".

Полицията в Пазарджик попречи на протестиращите да блокират улици и бензиностанции. Над 200 души се събраха около стадион „Георги Бенковски“. На повечето от тях бяха снети личните данни с предупреждение, че ако се стигне до блокади, ще им бъдат съставени актове за нарушаване на обществения ред. Въпреки предупрежденията, протестното шествие тръгна, но не по централните булеварди, а по обходните маршрути на града. Говорителят на полицията Мирослав Стоянов обясни, че в общинската информация не е имало официално уведомление за протеста и това е наложило да бъдат снети лични данни на някои от участниците. Хората планират нов протест идната седмица. Най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

В Стара Загора над 100 души се събраха на паркинг пред един от магазините на популярна верига хипермаркети. "Това е прекалено висока цена за бензин", коментираха присъстващите. В Стара Загора най-масовото гориво - бензин А95 се продава на цени от 2,14 до 2,44 за литър. Според хората разликата от 30 стотинки между различните бензиностанции също е прекалено висока. 

Стотина души се включиха в протеста в Хасково срещу поскъпването на горивата - десет пъти по-малко от тези, които заявиха участие в социалните мрежи. Хората споделиха, че доскоро в областта горивото е било най-евтиното у нас и изразиха подозрения за несъщетвуващ картел между фирмите-доставчици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Теменужка Петкова

Т. Петкова: Държавата няма механизми, с които да влияе върху цените на горивата

Държавата няма механизми, с които да влияе върху цените на горивата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която изнесе лекция пред форума на Старейшини ГЕРБ в Сандански. Не смятам, че протестите срещу цените на горивата са..

публикувано на 27.10.18 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил...

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46