Пет оперни, две балетни и четири детски премиери през новия сезон на Софийската опера и балет

Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери ще предложи на зрителите си през новия сезон Софийската опера и балет. Това съобщи директорът ѝ акад. Пламен Карталов.

Карталов направи оценка на изминалата творческа година:

"Сезон, който е едно предложение на предишния, изключително динамичен, интензивен и така да се каже – с много ярко международно участие. Балетът в Италия, операта с балета в Полша, Болшой театър с шест продукции и последното наше седмо гостуване беше естествено в Япония, където показахме традиционно италиански репертоар за седми пореден път и френски репертоар".

Операта "Симон Боканегра" от Верди е първата премиера за сезона – на 17-и ноември. Диригентът на постановката е Ерих Вехтер от Германия, той посочи, че операта рядко се поставя на сцена, защото е трудна и драматургично, и вокално:

"Когато човек получи покана да дирижира "Симон Боканегра", първият въпрос, който си задава, е коя редакция – първата или втората. В този случай аз нямах избор, защото вече беше избрана втората редакция. От музикална гледна точка, ако човек сравни двете редакции, трудно ще каже коя е по-добрата – първата или втората. Аз съм правил два пъти втората редакция и копнеех да направя първата, защото там също има интересни неща".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32

Чапман разказа как е убил Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън Марк Чапман разказа как е убил легендарния „бийтълс“, пише Daily Mail. Чапман разказва, че е използвал специални куршуми, за да е сигурен, че ще убие Ленън. „След като го убих, се надявах, че не е страдал“, споделя Чапман, цитиран от изданието. Убиецът на Ленън се яви на слушане по поредно искане за намаляване на..

публикувано на 16.11.18 в 17:18

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54