Изложба „Япония. Изкуството сега“ гостува на Регионалния исторически музей-София

Изложба „Япония. Изкуството сега“ беше открита в Регионалния исторически музей - София. Тя се провежда в рамките на 29-ите Дни на японската култура в България, съобщиха от музея. Експозицията представя отделни направления в съвременното японско изкуство. Участват 19 художници от различни японски градове, работещи в разнообразни техники. Причина за общата им изява е желанието да се покажат процесите и насоките в културния живот в Япония сега.

Изложбата е калейдоскоп от идеи и техники - живопис, графика, керамика, текстил, фотография. В центъра на вниманието са връзката между обществото и околната среда и хуманността - независимо от национална, географска или религиозна принадлежност.В съпътстващата програма са лекция „Съвременното японско изкуство“ на Какуко Ишии, която ще бъде изнесена днес от 18 часа и три уъркшопа утре: „Абстрактна рисунка“ воден от Мицуру Куроки, „Чудото на мастилото суми“ у воден от Кенджи Сато и „Керамика“, воден от Ичиро Мацуо. Участието е с предварителна регистрация на сайта на Регионалния исторически музей - София.

Изложбата ще продължи до 30 ноември.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Н. Пр. Франсоа Бонтан: Белгийците са прагматични, но умеят да мечтаят

Белгийски дни в София  се провеждат за 13-и пореден път и тази година ще продължат до 23 ноември.  Докато в началото, преди 13 години идеята е била белгийската общност  да се обедини   с български партньори по определени теми – храна, кухня и култура, постепенно в програмите на Дните започват да се добавят други акценти, най-вече бизнес..

публикувано на 16.11.18 в 15:44
Миро Гавран

Миро Гавран за "Ясна поляна" на българска сцена: Като автор съм повече от доволен

Снощи в театър 199 беше премиерата на спектакъла  „Ясна поляна“ от Миро Гавран с режисьор Иван Урумов. Оригиналното заглавие на пиесата е „Чехов каза сбогом на Толстой”, а световноизвестният хърватски писател и драматург също гледа постановката тук в София.  "Изключително съм доволен от това как е направена пиесата. Четиримата актьори дадоха..

публикувано на 16.11.18 в 15:22

Христос без брада. Какво намериха археолозите в пустинята Негев

Археолози от университета в Хайфа са открили в древновизантийска църква в пустинята Негев, която е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, уникално изображение на Исус Христос, съобщава The Times of Israel. Историците са открили поразителна рисунка на тавана на древния храм, който е силно разрушен. Смята се, че църквата е построена в..

публикувано на 16.11.18 в 13:45

Аксиния Пейчева: "Картография на травмата" е визуален продукт на нещо, случващо се с организма

„Картография на травмата“ е визуален проект, представен от Института за съвременно изкуство. Той изследва как телата ни реагират на различни травматични събития. Интердисциплинарният проект е на Аксиния Пейчева и може да бъде видян до 8 декември. В предаването „Хоризонт до обед“ Пейчева обясни: „Картография на травмата“ е визуален продукт на..

публикувано на 16.11.18 в 11:57
Преводачката Ваня Пеева, водещата Валерия Николова, авторката Каролина Шути и издателят Пламен Тотев

Каролина Шути изследва майчиния език и как той ни оформя като личности

Роман за детството, паметта и значението на майчиния език – това е „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ на немската писателка Каролина Шути, която тази вечер ще го представи пред българската публика. Книгата изследва начина, по който езикът от нашето детство и неговата забрава повлияват на живота ни.  "Въпросът е по-актуален от всякога...

публикувано на 16.11.18 в 11:31