Напрежение между управляващи и опозиция заради Закона за БНБ

| обновено на 09.11.18 в 10:08
Снимка: БГНЕС

Предложението на парламентарната група на БСП да се удължи срокът за обсъждане на промените в Закона за Българската народна банка между първо и второ четене предизвика напрежение между управляващи и опозиция и доведе до поименна проверка на депутатите. 

Аргументът на Филип Попов от левицата за удължаването на срока беше, че дебатът на първо четене не е бил задълбочен.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов целта на предложението на БСП е друга:

"Единствената негова цел е да се заобиколи правилника, за да може колегите, които не се регистрираха от БСП, сега да се регистрират", каза Кирилов.

Поименната проверка показа, че в залата присъстват 134 депутати, повече отколкото се регистрираха в началото – 122.

Парламентарният контрол започна с въпроси към заместник министър-председателя Томислав Дончев и външния министър Екатерина Захариева.

12 министри участват в днешния парламентарен контрол, който започна в 9 часа.

Пленарният ден е предвиден единствено за отговори на въпроси на депутати.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговаря на въпрос на депутати от ГЕРБ за изпълнение на разпоредби в областта на електронното управление.

Министърът на финансите Владислав Горанов ще разясни българския ангажимент по покриване на част от разходите на Европейския стабилизационен механизъм.

В парламентарния контрол ще участва и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който отговаря на питане за Фонда за лечение на деца и възможности за осигуряване на спешна медицинска помощ.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландското правителство обсъжда какво предстои във връзка с Брекзит

Ирландското правителство ще се събере тази сутрин, за да обсъди какво предстои във връзка с Брекзит, съобщи Ройтерс. Според информационната агенция, която цитира висопокопставен дипломат, европейските лидери могат да се съберат извънредно по темата на 25 ноември. Подробности по сделката още не са потвърдени, но, по неофициална информация, Лондон се е..

публикувано на 14.11.18 в 07:11

ЕП препоръчва нови правила за телекомуникации за ограничаване на цените на разговорите в ЕС

Евродепутатите ще гласуват днес резолюция, с която ще бъдат препоръчани нови правила за телекомуникации с цел  ограничаване на цените на разговорите в Общността. С документа ще се настоява и за въвеждането на високоскоростни 5G мрежи и създаване на система за предупреждение за извънредни ситуации.  Новото законодателство ще ограничи от 15-и май 2019..

публикувано на 14.11.18 в 07:09

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят проектоспоразумението за Брекзит

Министрите от правителството на Тереза Мей ще обсъдят днес, от 17 ч. българско време, проектоспоразумението за Брекзит. Текстът бе договорен вчера от двете преговарящи страни в Брюксел. Реакциите на сделката в британския политически елит са твърде разнопосочни, а очакванията да бъде одобрена в парламента не са големи.

публикувано на 14.11.18 в 07:06

Евродепутатите ще гласуват преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет

Евродепутатите ще гласуват днес преговорната си позиция за следващия дългосрочен бюджет за периода 2021-2027 година. Очаква се те да настояват за повече пари за младите, за научни изследвания, за растеж и заетост както и за борба с климатичните промени. По процедура, бюджетът се приема от Съвета на Евросъюза с единодушие след консултация с Европейския..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт Крушари-Добромир

На редовното си заседание Министерския съвет ще разгледа решение за откриване на граничния пункт по границата ни с Румъния Крушари-Добромир. Новият пункт до село Северняк, област Добрич, по споразумение с румънската страна, ще работи от 8 сутринта до 20 часа вечерта и през него ще преминават автомобили с тегло до 3,5 тона. Правителството ще осигури..

публикувано на 14.11.18 в 07:00