Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на напредък по преговорите за Брекзит отложи заседание на британското правителство

Борис Джонсън призовава министрите на бунт срещу плановете на Тереза Мей

| обновено на 12.11.18 в 18:32
Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

От канцеларията на британското правителство съобщиха, че екипите на Лондон и Брюксел за Брекзит са преговаряли до 3 часа сутринта без обаче да има знак, че може да бъде постигнат пробив в изпадналите в задънена улица преговори. Планираното за днес извънредно заседание на британския кабинет бе отложено именно поради липсата на напредък.

Всичко това води до песимистична прогноза, че очакваната специална среща на високо равнище на ЕС в края на ноември за финализиране на споразумение няма да се състои. В същото време в редиците на Консервативната партия назрява все по-голяма съпротива срещу плановете на премиера Тереза Мей.

Евентуална сделка трябва да бъде одобрена първо от правителството, после от европейските преговарящи, след това да бъде гласувана в парламента и накрая да бъде одобрена от европейските лидери.

При липсата на напредък и отложеното днес извънредно заседание на кабинета не са големи надеждите да се случи нещо повече на утрешната редовна среща на министрите в Лондон. Точно обратното - мнозина дори очакват разцеплението в кабинета да се задълбочи още повече.

Бившият външен министър Борис Джонсън призова министрите на бунт срещу плановете на Тереза Мей. Неговият брат Джо Джонсън, който навремето подкрепи кампанията за оставане в ЕС, подаде оставка миналата седмица, а днес бившият министър на образованието Джъстин Грийнинг заяви, че знае за още министри от калибъра на Джо Джонсън, които са готови да подадат оставки, без да споменава конкретна цифра.

„Невъзможно е  да посоча цифра, защото буквално не съм в състояние да проведа разговор с всеки министър в кабинета. Но ние знаем, че много депутати от целия политически спектър имат лошо предчувствие за стратегията на правителството. Аз със сигурност не мога да подкрепят изход от Брекзит, който ни оставя с по-малко глас за нашето бъдеще“, каза  Грийнинг.

Според него единственият начин за излизане от това положение е „да признаем, че хората са тези, които трябва да кажат последната си дума, хората могат да ни извадят от застоя“.

Идеята за втори референдум определено става все по-популярна. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви по-рано, че „влакът на Брекзит не може да бъде спрян“, но днес неговият подчинен - министърът за Брекзит Киър Стармър, не отрече варианта втори референдум.

„Ако сделката не бъде одобрена, ние ще призовем за общи избори. Ако това не стане, трябва да имаме всички възможности на масата, а това включва народен вот“, каза Стармър.

Лорд Калахън, който е в екипа на британските преговарящи обаче не губи надежда, че сделка рано или късно ще бъде постигната. Дори в края на ноември да няма среща на върха в Брюксел, то за средата на декември такава е планирана. Това обаче скъсява срока с още един месец.

Вестник „Индипендънт“ пише, че причината за отлагането на извънредната среща са отрицателните сигнали както у дома, така и в Брюксел, че предложенията за сделка на Тереза Мей не се радват на одобрение. Това поставя под съмнение вероятността до края на ноември да се проведе среща на високо равнище на ЕС за одобряване на сделката.

Борис Джонсън налива допълнително масло в огъня, както пише в изданието „Дейли телеграф“, че обвинява премиера, че се опитва със сила да наложи сделка, която ще „заключи страната в митническия съюз след Брекзит, което е пълна капитулация пред Брюксел“. И Борис Джонсън открито призовава кабинета да се вдигне на бунт срещу плановете на Тереза Мей.

„Плановете на премиера да ни направи отрепки в Брюксел са рецепта за продължаващи спорове за Брекзит“, изтъква Джонсън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47