Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за намаляване на цените на горивата, изискващи държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

| обновено на 15.11.18 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите ценови маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител.

По-рано днес предложенията за намаляването на цените и анализа на пазара бяха обсъдени на среща при вицепремиера Томислав Дончев и представители на големите търговски вериги.

Предложението да отпадне биодобавката през зимния сезон няма да наруши задълженията на България, произтичащи от европейското законодателство, но мярката ще оскъпи цената през лятото, смята вицепремиерът Томислав Дончев:

"Ако се промени сезонността, това допълнително би улеснило водачите, защото добавката понякога затруднява работата на двигателя през зимни условия, но тя не е безспорна".

Относно предложението правителството да посредничи при разговорите с КЗК за обявяването на разликата в цената, на която се купуват и продават петролните продукти, Дончев заяви: 

"КЗК е независим, контролен, регулаторен орган и е много нехигиенично, ако не е и незаконно държавата да му казва какво да прави. Идеята да се обявяват цените на уебсайт звучи много добре. Това е вид мярка в прозрачността. Познавайки обаче законодателството, това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс различни търговци да се сговарят по-лесно да поддържат една и съща цена".

Всяка една от обсъдените мерки би могла да свали цената за литър гориво с не повече от няколко стотинки.

Обсъдените мерки изискват държавна намеса, включително промяна в законодателството, съобщи след срещата изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Тоест ефектите от тях ще се очакват в дългосрочен план.

Намеренията на финансовия министър в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС, Делчев коментира така:

„Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки".

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

„Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата“, каза Делчев и допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара.

„И ние сме българи и при нас работят българи… Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно – отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, каза Андрей Делчев.

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация.

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Пред Би Ти Ви тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява евентуално намаляване на цените на горивата да спре масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Премиерът каза още, че няма да прави нов кабинет в този мандат. Няма нужда и от предсрочни избори, след като има увеличение на доходите, мотивира се Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Началникът на отбраната поиска 2,5% от БВП за отбрана

 Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска два процента и половина от БВП да отиват за отбрана. Така по думите му ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си...

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне тока за бита от първи юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14