Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести блокираха пътищата в страната

| обновено на 18.11.18 в 18:56
4
Протестно автомобилно шествие в Хасково премина през улици на града сутринта и отправи към автомагистрала "Марица" с цел да се присъедини към протеста на свиленградчани при граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Кап. Петко Войвода".
Снимка: БТА

На много места в страната се проведоха протести с блокади на основни пътища и гранични пунктове. Демонстрантите настояваха най-общо за подобряване на жизнения стандарт. Чувха се и призиви за оставка на правителството. Към 18 часа трафикът през граничните пунктове е нормален, а всички пътища в страната - проходими при зимни условия, съобщи от МВР. Обилен снеговалеж има в района на 62-и км на автомагистрала "Тракия". Усложнена е и пътната обстановка на територията на Смолян. Отстранен е авариралият ТИР, който в обедните часове затвори за движение прохода "Петрохан".  От полицията напомнят водачите да шофират внимателно и със съобразена с пътната обстановка скорост

Четирима души са задържани по време на протестите в цялата страна, обясни директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. По данни на МВР, в днешните протести участие са взели около 1750 автомобила и малко над 3500 души. На повечето места в страната, според МВР, протестите са приключили. От ведомството благодариха на част от протестиращите, че шествията са преминали без напрежение и без ескалация. МВР ще окаже съдействие на хората, които се прибират по родните си места след протеста в столицата.

Протестиращите от Бургас блокираха движението по АМ "Тракия" в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по автомагистралата и блокираха пътният възел, който води към село Българово. Алтернативният път, който бе даден от полицията - през Камено, също бе блокиран с жива верига. Малко преди 17 ч. автоколоната се върна в Бургас и блокира движението на входа на града, което предизвиква задръстване по булевард "Стефан Стамболов". 

Движението по АМ  "Тракия" беше блокирано и при Сливен в ранния следобед за около 90 минути, но към 15 ч. магистралата беше отворена. Полицаи и жандармерия успяха без насилие да отблъснат протестиращите. Близо 200 души блокираха по едно платно от и пропускаха само тези, които слизаха от колите си за по 10 минути, за да подкрепят протеста. До леко напрежение се стигна, когато блокирани шофьори, които искаха да преминат, не бяха пуснати. Стигна се до размяна на остри реплики. След като беше вдигната блокадата на магистралата, част от протестиращите се върнаха в Сливен, а около 30 коли тръгнаха да подкрепят протестиращите на ГКПП "Лесово", но не бяха допуснати от полиция.

АМ "Тракия " беше блокирана и в района на Ямбол от протестиращи от областния град. Над 3 часа беше блокиран и пътят към Граничен пункт „Лесово“.  Създадени бяха обходни маршрути през селата Симеоново- Асеново- Стефан Караджово и град Елхово, но движението беше възстановено малко преди 16 ч.

Малко преди 15 ч беше възстановено и движението по АМ "Хемус" в района на пътния възел "Белокопитово". Протестиращите от Шумен се изтеглиха от района, а в момента полицията пропуска постепенно образувалите се колони в различните направления на детелината. Автошествието на протестиращите се насочи към кръговото кръстовище на Руския паметник в Шумен.

Протестиращи от Хасково и Свиленград блокираха по обед движението към Гърция, а по-късно - и към Турция. Въпреки че шествието беше обявено от организаторите за мирно, се стигна до сблъсъци между демонстранти и жандрамеристи.  Движението в посока към Турция беше спряно на около 20 км. от ГКПП "Капитан Андреево" малко преди 14 ч. По обед хората блокираха за половин час  движението и към Гърция през пункта "Капитан Петко войвода". Групата от Хасково се оттегли от блокадата, след като заявиха, че нямат разрешение да блокират границата, като предварително бяха обявили, че протестът е мирен. На два пъти напрежението ескалира -  когато колоната от Хасково беше спряна да се включи в движението по АМ "Марица" и когато радикализирани младежи пробиха жандармеристкия кордон. Движението към Турция се отклоняваше от Свиленград по стария път, към "Капитан Андреево". Образува се колона от около 2-3 километра.

Международният път за Гърция край Кърджали също беше блокиран от протестиращи. Те спряха за половин час с автомобилите си движението в двете посоки на разклона, известен като "спирка Джебел".  По-късно автомобилите бяха изтеглени встрани от основното платно, но преминаването беше затруднено. Част от недоволните оставиха колите си в района и тръгнаха пеша за Кърджали. За понеделник вечер е насрочен нов протест, но без автомобили

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението и престояха близо 2 часа в граничната зона преди самия граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата". Полиция и жандармерия опитаха с щитове и шлемове да разпръснат насъбралото се множество, но се стигна и до сблъсъци.  Органите на реда направиха няколко опита да преговарят с протестиращиге, за да освободят движението. След като не се стигна до конкретен резултат, жандармерията използва сила, за да изтласка хората встрани. Те обаче не се поддадоха и се стигна до сблъсъци. Няма пострадали. Движението е натоварено, тъй като има образували се колони от чакащи автомобили и на гръцка, и на българска територия. По-рано днес протестиращите бяха категорични, че ще останат в района до крайния час, който са заявили - 18.00 часа. Малко преди 16 ч. приключи протестът и блокадата на пътя в района на Гоце Делчев към другия граничен пункт "Илинден-Екзохи". Хората там се разотидоха.

Движението по пътя Самоков-София беше блокирано от протестиращи, а трафикът - отклонен през село Драгошиново. 

Постепенно се нормализира и движението по главния път София-Варна в района на пътен възел Боаза, където по- рано днес около 200 протестиращи спряха трафика за 15 минути. 

Протестиращи от двата града блокираха за два часа пътя Ловеч-Троян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31