Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в редица градове протестираха срещу ниския стандарт на живот

| обновено на 18.11.18 в 19:53
Снимка: БТА


Масовото недоволството от ниските доходи и високите цени доведе до протести в много градове и блокиране на пътища на територията на цялата страна.
По данни на МВР, близо 3 500 души са взели участие в днешните протести, а с охраната им са били ангажирани 3000 полицаи. Четирима души са задържани на територията на цялата страна. По данни на МВР, в днешните протести участие са взели около 1750 автомобила.

Над 8 часа продължава протестното автошествие в Бургас  въпреки проливния дъжд. То започна в 12 ч. наобед и прерасна в двучасово блокиране на АМ „Тракия“ в следобедните часове. Блокадата беше вдигната, но остава блокирано едно от ключовите кръстовища - това на светофара на новата поща в града. Спират се автобусите на градския транспорт, което блокира пътуващите по основните линии.

В Павликени за кратко с автомобили беше затворен пътят към Велико Търново и Бяла черква. 

Във Велико Търново протестиращи на няколко пъти блокираха с пешеходни походи кръстовище “Качица“, през което минава транзитният трафик от София и Варна. Полицията не позволи затваряне на главния път. До сблъсъци не се стигна. Протестите няма да спрат, заявиха гражданите. Следващият е насрочен за понеделник от 18,30 часа. 

Въпреки дъжда и снега, протестиращи кюстендилци проведоха протестното си шествие, като изминаха пеша близо 5-километровия маршрут от гаровия площадд о квартал Върташево. Под чадърите участници скандираха "Българи юнаци!" и заявиха, че няма да спрат да протестират, а за понеделник ще искат разрешение да организират автошествие. Хората бяха категорични, че не ги удовлетворява оставката на вицепрлемиера Валери Смеонов и последвалите политически реакции сред управляващите. Организаторът на шествието Марио Димитров се обяви за смяна на цялата изборна система.

По-рано през деня около 300 души се включиха в днешния протест в Габрово. Те се събраха пред Спортната зала в града, както и миналата неделя. Шествията на пешеходци и коли затрудниха движението в центъра. Хората блокираха за около 2 часа  един от изходите на града си - в посока към Велико Търново. Те настояват за оставката  на правителството заради ниския стандарт на живот.  Към момента няма информация кога протестиращите ще освободят движението.

"Протестира се абсолютно срещу всичко и най-вече срещу тези, дето си ги храним горе и им даваме заплати! Да си тръгнат", заявиха хората

В Плевен над 100 коли преминаха в протестно автошествие. Граждани проведоха и пешеходен протест по централните улици на града. По време на автопохода стотици водачи заредиха на една от бензиностанциите гориво за дребни суми в знак на протест срещу високите цени на горивата. Някои изявиха желание за промяна на избирателната система 

Колона от около 90 автомобила премина през Видин в късния следобед. Протестът продължава и в момента. "Протестираме срещу всички политици", заяви едни от участниците в протеста Вартан Папикян: 

"Подаването на оставка на вицепремиер по никакъв начин не ни удовлетворява, защото промяна в качеството ни на живот няма и не се и очаква. Така че редно е всички да оправят цялата каша, която са забъркали и да подадат оставка всички. Абсолютно всички".

Протестно автошествие се проведе и в Дупница. Включиха се десетки автомобили. Шествието продължи повече от час извън града, по главен път Е-79 и автомагистрала "Струма", по пътен възел Дяково, до разклона за Бинека. Недоволството е заради високите цени на горивата и ниските приходи и желанието е за по-добър живот.

След като се изтеглиха от района на пътния възел "Белокопитово", протестиращите от Шумен се насочиха към кръговото кръстовище при Руски паметник в града.

Протестиращите в Гоце Делчев направиха внушително автошествие с над 300 автомобила по улиците на града, след което излязоха на обиколния път за Гоце Делчев, който е и пътя за граничния пункт Илинден-Екзохи, като успяха да блокират основната пътна артерия. .

В Ловеч недоволни от управлението на страната организираха пешеходно шествие по централния булевард "България". Автошествие преминава и по основните улици в Троян. Протестиращи от двата града блокираха за два часа пътя Ловеч-Троян. Протестни шествия бяха организирани и в двата града, а протести са насрочени и за утре

Във Враца протестиращите затрудниха движението на възлово кръстовище в града като престояха на пешеходна пътека около 1 час. По-рано през деня врачани с 40 автомобила заминаха за София, за да участват в протеста в столицата.

С автомобилни шествия в след обедните часове в протестите се включиха и Велинград и Панагюрище.   На петима от участниците в протеста във Велинград са съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане и опит да блокират движението към родопското дефиле. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52