Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Подкрепям гражданското право на протест

Манолова предлага създаването на балканска мрежа на омбудсманите

Снимка: БГНЕС

Подкрепям гражданското право на протест, заяви в предаването „Преди всички“ омбудсманът Мая Манолова. Поскъпването на живота е факт, каза тя и добави, че освен за цените на горивата хората са недоволни от ред други неща:

„Хората протестират срещу това, от което ги боли. Това е тяхно изконно право. Аз съм в подкрепа на техните граждански каузи. Основният проблем е защо, при положение че имаме ниски налози, ниски производствени разходи, работна заплата, нескъп ток на фона на европейските цени, защо при тази ситуация в България нямаме постоянно най-ниски цени на горивата. По отношение на бензина – има повече от 20 страни с по-евтин бензин, като махнем ДДС и акциз. При дизела – също има десетина страни, в които е по-евтин. Възникват въпроси, свързани с наличието и липсата на свободен конкурентен пазар. Това е на което трябва да отговори държавата – има ли свободен конкурентен пазар, има ли свободна конкурентна среда, законодателството стимулира ли, или ограничава конкуренцията, и съответно какви промени трябва да бъдат направени“.

Днес Манолова е домакин на среща на балканските омбудсмани. Защитата на гражданските права е основна тема на форума.

„Вчера посрещнах колегите от 12 балкански държави на фона на пика на протестите. Разказах им за социалното недоволство, социалното бреме, за липсата на поносимост в резултат на повишението на цените на горивата, на данъци, на „Гражданска отговорност“. Ситуацията е много сходна. Проблемите са ни общи. Тази първа по рода си среща на балканските омбудсмани има важно значение и много сериозни перспективи. Моето намерение е да предложа на колегите създаването на балканска мрежа на омбудсманите, през която ние да реализираме нашето сътрудничество“, каза Мая Манолова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Иван Анчев

Иван Анчев: В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки

В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки .  За това в ефира на БНР призова  Иван Анчев, експерт по сигурност и съпредседател на Атлантическия съвет на България. " Целта на Руската федерация е да се посее сянката на съмнението и на някаква емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим. Ние,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44