Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Анастасова, БСП: Обявяваме се срещу статуквото, няма как някоя от силите в НС да ни е партньор

Снимка: БГНЕС

Ако се следят протестите и поне това, което показват медиите, се вижда, че исканията на хората тръгнаха от цените на горивата, от недостъпното здравеопазване в някои общини, но в крайна сметка те се обобщават с една дума - хората не желаят да живеят по начина, по който живеят в момента и не само в момента, а от много години насам. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Ирена Анастасова, секретар на парламентарната група на БСП. Тревожно е, че хората не виждат сегашните политически субекти като носители на нова оптимистична линия, коментира тя и подчерта, че идеята да се смени модела на управление на държавата е заложена във „Визия за България“:

„И за самите хора предстои процес, в който те ще си уточнят и ще си изяснят исканията. Нашата теза - на БСП, е, че трябва да се смени моделът на управление на държавата. За съжаление, този модел на управление е наложен на 90% от държавите в света в последно време. Проблемът идва оттам, че се разми ляво и дясно - няма леви, няма десни партии, има интереси... Разбираме, че на БСП ѝ тежи факта, че тя е част от целия този модел на прехода. Разбираме, че много е трудно на хората да повярват днес, че БСП се променя, че е променена партия, че тя е осъзнала отговорността си както за това, което до момента е станало, така и за това, което предстои в държавата... Досега, бидейки в опозиция, показваме, че ние можем да се променим, но бидейки в опозиция, можем да променим себе си и се надяваме хората да ни повярват и да разберат тази промяна като заявка за това, че ние искрено искаме да променим страната си“.

В последните година-две партията е променила себе си, категорична е Анастасова и даде за пример уставните промени, които регламентират, че един депутат не може да служи повече от три мандата, че председателят на партията се избира от цялата партия и че не може да е на този пост повече от два мандата. Тя заяви също, че по време на обиколките си в страната не забелязва „изключителен ентусиазъм към БСП“, но за разлика отпреди година хората вече не ги е страх да идват и да поставят проблемите си:

„Те не казват: „безрезервно ви вярваме, че вие ще решите тези проблеми“, но казват: „искаме да видите, че това са проблемите и да направите възможното да бъдат решени““.

„Обявяваме се срещу статуквото, тоест няма как някой от сегашните политически сили да ни е партньор“, коментира секретарят на парламентарната група на БСП по повод евентуалните съюзници, на които партията може да разчита в парламента в търсене на предсрочни избори. Всяка от другите партии там в определени ситуации е срещу, а в други – с правителството, каза тя и допълни:

„Ние сме единствените последователни“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Корнелия Нинова

БСП продължава с бойкота в НС въпреки оставката на Симеонов

БСП ще продължат да бойкотират кворума в Народното събрание въпреки подадената оставка на Валери Симеонов. Това обяви на брифинг след извънредно заседание на изпълнителното бюро на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите отново..

публикувано на 19.11.18 в 15:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет...

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията..

публикувано на 16.04.24 в 18:53
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС...

публикувано на 16.04.24 в 18:47
Асен Василев

Василев заяви, че не познава Марин и Стефан Димитрови, нито Паскал

Бившият финансов министър Асен Василев заяви, че не познава обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.  ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР Василев уточни, че не познава и Никола Николов,..

публикувано на 16.04.24 в 18:43
Христо Гаджев

Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

С пълно единодушие комисията по отбрана одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина. Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната. От 1450 лв...

публикувано на 16.04.24 в 18:38

Си Цзинпин: Китай и Германия трябва да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света

Конфликтът между Русия и Украйна беше една от обсъжданите теми между германският канцлер Олаф Шолц и китайския президент Си Цзинпин. Със срещата им завърши тридневно посещение на Шолц в Китай, основен фокус на което бяха икономическите връзки между двете..

публикувано на 16.04.24 в 18:35