Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

Италия на вкус

Снимка: БГНЕС



От днес до 6-и декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. 

Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни: 

„Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям ценител на добрата кухня. Независимо че през голяма част от живота си е живял в Париж, маестрото останал верен на италианската кухня и даже някои от италианските блюда са създадени специално за него - по негов вкус. Например ястието „Торнедо по Росини“ - месо приготвено по специален начин - по негов вкус“. 

Тази седмица Италия ще сподели вкусове от различните си региони с България и ще предложи типични продукти - средиземноморски блюда и разнообразие от италиански сирена:   

„Това важи и за колбасите. Всички познават прошутото, например, но има и други колбаси, които също са много вкусни и които ще бъдат представени само в рамките на тази седмица. Няма да се впускам да говоря за виното, защото всички знаем, че италианските вина са много хубави и много различни, и си струва да бъдат опитани“.

Посланик Стефано Балди е убеден, че човек може да се наслади на едно просто ястие, ако е добре приготвено:

„Давам пример с пицата, която аз много обичам. Предпочитам пица Магарита, защото това е основната пица. Когато тя е приготвена от истински, оригинални продукти, като започнем от брашното и стигнем до доматите, тогава тя е изключително вкусна. Но, ако сте сбъркали при подбора на продуктите или в процеса на приготвянето, тогава ефектът вече не е същият. Като италианец харесвам и пастата. Ако трябва да посоча конкретно любимо ястие, ще бъде нещо характерно за региона, в който съм роден - Умбрия. Това е паста Пичи - вид спагети, направени от брашно и вода. Те могат да бъдат много вкусни с различни сосове. Със сос от глиганско месо, например, са просто фантастични“. 

Италианският културен институт в София организира работилница за приготвяне на пица по оригинална рецепта. Целта е да се види как се приготвя храната, казва Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София:

„Културата на кухнята е преди всичко култура на споделянето! Но споделянето не е само в насладата от опитването на някакво блюдо. То е и в подбирането на различните съставки и приготвянето на храната. Организираме събитие и в чест на България и Балканите. На него готвач от областта Фриули ще представи типични блюда от този най-източен регион на Италия, който е най-близо до Балканите. Кухнята там също използва много подправки, както и тук. И в този случай става дума за споделяне“.

Според данните от 2010 година до днес износът на италиански хранителни продукти за България се е увеличил два пъти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34