От днес до 6-и декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември.
Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни:
„Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям ценител на добрата кухня. Независимо че през голяма част от живота си е живял в Париж, маестрото останал верен на италианската кухня и даже някои от италианските блюда са създадени специално за него - по негов вкус. Например ястието „Торнедо по Росини“ - месо приготвено по специален начин - по негов вкус“.
Тази седмица Италия ще сподели вкусове от различните си региони с България и ще предложи типични продукти - средиземноморски блюда и разнообразие от италиански сирена:
„Това важи и за колбасите. Всички познават прошутото, например, но има и други колбаси, които също са много вкусни и които ще бъдат представени само в рамките на тази седмица. Няма да се впускам да говоря за виното, защото всички знаем, че италианските вина са много хубави и много различни, и си струва да бъдат опитани“.
Посланик Стефано Балди е убеден, че човек може да се наслади на едно просто ястие, ако е добре приготвено:
„Давам пример с пицата, която аз много обичам. Предпочитам пица Магарита, защото това е основната пица. Когато тя е приготвена от истински, оригинални продукти, като започнем от брашното и стигнем до доматите, тогава тя е изключително вкусна. Но, ако сте сбъркали при подбора на продуктите или в процеса на приготвянето, тогава ефектът вече не е същият. Като италианец харесвам и пастата. Ако трябва да посоча конкретно любимо ястие, ще бъде нещо характерно за региона, в който съм роден - Умбрия. Това е паста Пичи - вид спагети, направени от брашно и вода. Те могат да бъдат много вкусни с различни сосове. Със сос от глиганско месо, например, са просто фантастични“.
Италианският културен институт в София организира работилница за приготвяне на пица по оригинална рецепта. Целта е да се види как се приготвя храната, казва Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт в София:
„Културата на кухнята е преди всичко култура на споделянето! Но споделянето не е само в насладата от опитването на някакво блюдо. То е и в подбирането на различните съставки и приготвянето на храната. Организираме събитие и в чест на България и Балканите. На него готвач от областта Фриули ще представи типични блюда от този най-източен регион на Италия, който е най-близо до Балканите. Кухнята там също използва много подправки, както и тук. И в този случай става дума за споделяне“.
Според данните от 2010 година до днес износът на италиански хранителни продукти за България се е увеличил два пъти.
"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..
От десет дни много софиянци са привлечени от "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк. Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..
Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..
Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“. Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..
Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който е играел със своите деца, правил им е фокуси и ги е разсмивал. Често е..
Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...
След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в..
За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни..
Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре..