Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево с искане за запазване на работните места

Теменужка Петкова пред протестиращи: Държавата няма да подкрепи завишаването на нормите за въглеродни емисии

| обновено на 28.11.18 в 13:14
Снимка: БГНЕС

Миньори и енергетици в Раднево излязоха на протестен митинг в защита на комплекса "Марица-изток", организиран от КНСБ. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои протестиращите, че няма опасност от съкращения в сектора и увери, че държавата няма да подкрепи завишаването на нормите за въглеродни емисии. Всички осъзнаваме колко е важен енергийният комплекс "Марица-изток", заяви пред протестиращите министър Петкова: 

"Централите в Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България. Нали не смятате, че някой ще тръгне в посока да подлага на риск енергийната и национална сигурност на България".  

Министерството на околната среда е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2" и тя може да работи. 1/4 от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември енергийният холдинг ще купи всички необходими емисии, за да може да работи дружеството нормално. 

Българската делегация ще обяви, че не подкрепя по-амбициозни цели на ЕС по отношение на въглеродните емисии, заяви министър Петкова. 

Митингът е част на поредица от действия, които синдикатите предприемат в защита на топлоцентралите и българския въгледобив. Напрежението сред работещите ескалира заради неясното бъдеще на енергийния комплекс, предупреди Наско Митев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините. Преди протеста от синдикатите настояха държавата да представи визията си за развитието на българската енергетика поне до 2050 г. 

"Мисля, че на всички е ясно, че нашият комплекс не може да бъде заменен с друга мощност. От г-жа Петкова, която вече потвърди участие, искаме конкретни отговори – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни такива – как ще работи комплексът. Написано и разписано. Ще искаме и тази прословута Енергийна стратегия, която доста време вече се отлага във времето, но да видим този хоризонт – 2050 година".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пламен Димитров

Пл. Димитров: Умерен оптимист съм, че ще има увеличение на доходите в пристанище "Варна"

По-високи заплати и по-добри условия на труд поискаха 150 работници от пристанище Варна – Запад, които излязоха на протест миналата седмица. Ръководството на компанията не видя основание за него и припомни, че през последните две години основните..

публикувано на 27.11.18 в 18:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентатът в Сарафово и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на..

публикувано на 25.04.24 в 10:18

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28