С инициативата "Кутия за спомени" близначки помагат на хора с увреждания

Светлана Аладжова и Полина Берг инвестират спестявания в социален бизнес на пазара за подаръци

Снимка: Светлана Аладжова и Полина Берг

Преди дни започна инициативата "Кутия за спомени". Тя е на две майки - близначките Диана Аладжова и Полина Берг, които вярват, че хората с различни възможности трябва да имат равен достъп до пазара на труда. "Box To Remember" ще насърчава всеки човек с увреждане, който има желание за честен труд и мотивация да бъде независим, обясни пред "Хоризонт" Полина Берг. 

Светлана и Полина предлагат модел на социален бизнес на пазара за подаръци. Решават да инвестират спестяванията си в подкрепа на хора с увреждания като им осигуряват работа. При тях работи момиче с детска церебрална парализа. С някои от участниците общуват с жестомимичен превод. 

Сестрите организират периодично целодневни работилници за направата на определен брой кутии. Всяка тематична кутия съдържа авторска разработка на двете сестри. Например кутията за чужденци има игра, която представя по-различен прочит българската култура. В играта има десет карти, представящи различни ситуации, в които всеки чужденец може да попадне в България.

"Примерно чужденец идва в България отива на ресторант и попада на камина, която е запалена, въпреки че навън е 30 градуса. Изненадва се, но не обръща голямо внимание. След това обаче някакъв човек започва да вади въглища, да ги посипва по пода и да ходи бос. Това за един чужденец е доста странно преживяване и ние сме имали чужденци, които просто са в пълен шок", разказа Полина Берг. "Има десет такива ситуации и целта ни е просто всеки чужденец, който ги прочете, да опознае България."

Друга инициатива на Диана и Полина е "Коледата нетрадиционна" - кутия, която пускат за продажба от днес. Тя съдържа "писмо от мен до мен", в което всеки може да опише три цели, които иска да постигне до следващата Коледа, три лични качества, които иска да подобри и три съвета към своето бъдещо аз, а през следващата година - да провери какво е изпълнил.

Интервюто с Полина Берг е в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33