Ивайло Калфин: Бюджетът не решава проблемите на хората с увреждания, ще има още протести

Бюджетът е по-добър от миналогодишния, но в него прекалено са засилени преразпределителните функции, смята доц. Григорий Вазов

Доц. Григорий Вазов (вляво) и Ивайло Калфин в студиото на „Неделя 150“ с водещия Явор Стаматов.
Снимка: Даниела Късовска

Бившият вицепремиер и настоящ съветник на еврокомисаря по финансовата политика, Ивайло Калфин прогнозира днес пред БНР нови протести на хората с увреждания догодина. Според него до това може да се стигне, тъй като предвидените средства в бюджета не решават проблемите на тези хора.

„Правят се полезни действия, включително с тези нови закони, които подготви министерство на труда и социалната политика, но те не променят коренно системата“, каза Калфин в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„А системата трябва да бъде насочена към това за всеки човек с увреждане и неговото семейство да се потърси начин той да излезе от вкъщи, да се социализира, да получи услугите, от които има нужда, а не да се затвори и да му се дават пари, за да стои в къщи“, добави Калфин.

Сигурно е прав финансовия министър, като гледаме 2017 година 2018 е по-добра, но това е когато се гледат средните показатели. И тук е рискът, особено в България, когато се прави политика - да се гледат само статистическите средни показатели. Увеличава се работната заплата и то с бързи темпове. Увеличават се спестяванията на хората, някой ще кажат, че има големи инфраструктурни проекти, че страната процъфтява.

„В същото време се увеличава и социалното напрежение, защото се появява чувство за несправедливост, неравенства. Някои заплати се увеличават много бързо, но някои са замръзнали“, допълни той.

Доц. Григорий Вазов - ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси, каза в предаването „Неделя 150“, че не би противоречил на финансовия министър, този бюджет е значително по-добър от бюджета от миналата година.

„Факт е, че са заложени много неща. От гледна точка на здравеопазване, от гледна точка на образование, от гледна точка на социална политика. За мен тук има един друг момент. Много ми се струва, че в този бюджет прекалено са засилени разпределителните и преразпределителните функции“.

„В приходната си част ние имаме един много десен бюджет, т.е. една много строга и много стриктна политика на трупане на приходи за бюджета. Но първи път виждам центристко или дясно правителство да прави толкова ляв бюджет, с толкова много социални характеристики и аспекти“ в разходната част, каза доц. Григорий Вазов.

Според него „нищо не е направено от гледна точка на едно сериозно преструктуриране“.

„Да го кажем по друг начин - образование и здравеопазване имат инфраструктура. Големият проблем и на здравеопазването, и на образованието е на огромното изливане на пари и потъване на тези пари в инфраструктурата на тези две социални сфери на живот“, поясни доц. Вазов

„Докато не се промени инфраструктурата на двете сфери ние ще продължаваме да наливаме пари“ и в същото време “няма да има никакъв ефект от този огромен разход“, коментира още той.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33