Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Бюджетът не решава проблемите на хората с увреждания, ще има още протести

Бюджетът е по-добър от миналогодишния, но в него прекалено са засилени преразпределителните функции, смята доц. Григорий Вазов

Доц. Григорий Вазов (вляво) и Ивайло Калфин в студиото на „Неделя 150“ с водещия Явор Стаматов.
Снимка: Даниела Късовска

Бившият вицепремиер и настоящ съветник на еврокомисаря по финансовата политика, Ивайло Калфин прогнозира днес пред БНР нови протести на хората с увреждания догодина. Според него до това може да се стигне, тъй като предвидените средства в бюджета не решават проблемите на тези хора.

„Правят се полезни действия, включително с тези нови закони, които подготви министерство на труда и социалната политика, но те не променят коренно системата“, каза Калфин в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„А системата трябва да бъде насочена към това за всеки човек с увреждане и неговото семейство да се потърси начин той да излезе от вкъщи, да се социализира, да получи услугите, от които има нужда, а не да се затвори и да му се дават пари, за да стои в къщи“, добави Калфин.

Сигурно е прав финансовия министър, като гледаме 2017 година 2018 е по-добра, но това е когато се гледат средните показатели. И тук е рискът, особено в България, когато се прави политика - да се гледат само статистическите средни показатели. Увеличава се работната заплата и то с бързи темпове. Увеличават се спестяванията на хората, някой ще кажат, че има големи инфраструктурни проекти, че страната процъфтява.

„В същото време се увеличава и социалното напрежение, защото се появява чувство за несправедливост, неравенства. Някои заплати се увеличават много бързо, но някои са замръзнали“, допълни той.

Доц. Григорий Вазов - ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси, каза в предаването „Неделя 150“, че не би противоречил на финансовия министър, този бюджет е значително по-добър от бюджета от миналата година.

„Факт е, че са заложени много неща. От гледна точка на здравеопазване, от гледна точка на образование, от гледна точка на социална политика. За мен тук има един друг момент. Много ми се струва, че в този бюджет прекалено са засилени разпределителните и преразпределителните функции“.

„В приходната си част ние имаме един много десен бюджет, т.е. една много строга и много стриктна политика на трупане на приходи за бюджета. Но първи път виждам центристко или дясно правителство да прави толкова ляв бюджет, с толкова много социални характеристики и аспекти“ в разходната част, каза доц. Григорий Вазов.

Според него „нищо не е направено от гледна точка на едно сериозно преструктуриране“.

„Да го кажем по друг начин - образование и здравеопазване имат инфраструктура. Големият проблем и на здравеопазването, и на образованието е на огромното изливане на пари и потъване на тези пари в инфраструктурата на тези две социални сфери на живот“, поясни доц. Вазов

„Докато не се промени инфраструктурата на двете сфери ние ще продължаваме да наливаме пари“ и в същото време “няма да има никакъв ефект от този огромен разход“, коментира още той.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22