Доц. Красимир Кордов подрежда хаоса в океана от дигитална информация

Доц. Красимир Кордов след церемонията по връчването на годишните награди за постижения в компютърните науки "Джон Атанасов".
Снимка: http://unimedia.shu.bg

Доц. Красимир Кордов избира науката, за да подрежда хаоса в океана от дигитална информация. Той вярва, че това може да стане дори в България. Остава тук, за да отваря пътя към знанията на младите специалисти в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
   

Има си теоретични модели на базата на математиката, формули, уравнения от теорията на  хаоса и ние реално работим с цифровата информация, като на много ниско ниво представяме информацията като битове. Върху тях прилагаме математически модели, които реално преработват информацията, така че тя реално да бъде защитена.

IT секторът се развива ежедневно. В тази сфера не спираш да учиш, независимо на колко години си. „И дори сега, докато си говорим, някъде някой може да прави нещо, което ще подобри живота на хората към по-добро.“

Дневно в Instagram се качват средно по 95 милиона снимки. 300 милиона са снимките във Facebook, като тук не влизат споделените по мейли, приложения и облаци. За Красимир Кордов това е неизчерпаем източник на данни за работата му. Дисертацията му се занимава със защита на цифровите изображения. „Идеята е само този, за когото е предназначена снимката, само той да може да я види. Ако реално някой ви подслушва мрежата или по някакъв начин открадне тези снимки, той не може да види какво има в тях.“

Красимир КордовОт детските му години, когато за първи път вижда „Правец 8", компютрите не са спирали да му бъдат интересни. За университетите е трудно да са оборудвани с най-новите технологии, защото всичко опира до пари, обяснява доц. Кордов, според когото висшите училища трябва да участват в повече проекти за изграждане на академична инфраструктура, за да могат да оборудват компютърни лаборатории и да купуват техника, с която студентите реално да работят. „Понякога скъпите играчки ги има само в университетите и големите частни организации“, казва той. Един от вариантите според него е да има фиксиран целеви бюджет само за закупуване на техника и за инфраструктура, а от сегашния общ бюджет университетите и училищата трябва да избират дали да си плащат заплатите, да правят ремонти или да си купят нова техника.

Трябва да има стипендии за талантливи ученици и студенти, защото „сега само най-добрите получават стипендия, а когато си малко под чертата, действа доста демотивиращо“, убеден е преподавателят.

В Шуменския университет има три компютърни специалности с прием около 30 студенти за всяка. Има и магистърски програми. "Но заради ниските заплати тук, когато завършат, отиват да се реализират в чужбина. Много жалко. Просто там вземат не два, три пъти, а десет пъти повече. Казват "ще отидем в чужбина, защото тук заплатите са смешни", коментира Красимир Кордов. 

Доц. Кордов е доктор по информатика и доцент в Шуменски университет. Основните му научни интереси са в областта на компютърната сигурност и са свързани със защитата на информация чрез изграждането на криптографски алгоритми, в резултат на които са реализирани научни разработки, основа на публикации в редица международни списания, по-голямата част от които са с импакт ранг или импакт фактор. Носител е на награда "Джон Атанасов” за много високи постижения в областта на информационните и компютърните технологии. 

Цялото интервю е в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33