Спомен за проф. Мара Балсамова

Имаме повод в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да припомним за живота и делото на проф. Мара Балсамова, видна българска пианистка и клавирен педагог - на 2 декември 2018 г. се навършиха 115 години от нейното рождение.

Спомням си я от годините, когато бях студентка в Музикалната академия - колоритна дама и много строга на изпитите. Но нейни ученици са едни от най-известните български пианисти, като Божидар Ноев, Еми Бехар, Иван Ефтимов, Серафима Дятчин, композиторът Петър Ступел, диригентът Пламен Джуров и още много други, и тези резултати проф. Балсамова не е постигала, всявайки страх, а с любоов и внимание.


Няколко щрихи от нейната биография: Родена е през 1903 г. в София. Завършва Виенската консерватория при Вайнгартен, а през 1927 г. се завръща за един сезон в България и изнася много концерти в цялата страна. После отново заминава за Виена, където развива концертна дейност и преподава. През 1931 г. започва преподавателската си дейност у нас - отначало като частен педагог, след това работи с Частната консерватория на Димитър Радев, а от 1938 г. вече преподава в Държавната музикална академия и там остава до пенсионеринето си. От 1951 г. е доцент, след 16 години става професор. Автор е на редица учебни помагала за изучаващите пиано. Умира на 15 август 1985 г. в София.

В Златния фонд на БНР е запазен запис от честването на 80-годишнината на проф. Мара Балсамова, състояло се на 17 януари 1984 г. Чуйте в звуковия файл изказване на видния музиковед Богомил Стършенов и изпълнение на един от най-изявените ученици на проф. Мара Балсамова - проф. Иван Ефтимов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативен комитет представя Националния календар за честванията на Годината на Панчо Владигеров

Национален календар за Годината на Панчо Владигеров

Представители на някои от най-важните и активно работещи български музикални и образователни институции се събраха, за да представят национална програма за честванията на 120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров. Календарът набъбва с всеки изминал ден и определено няма да бъде концентриран само около рождената..

публикувано на 14.12.18 в 18:18

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05

Любомир Кутин: Аргументацията за съкращенията в Благоевградската камерна опера не е добра

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да..

публикувано на 13.12.18 в 17:37