Спомен за проф. Мара Балсамова

Имаме повод в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да припомним за живота и делото на проф. Мара Балсамова, видна българска пианистка и клавирен педагог - на 2 декември 2018 г. се навършиха 115 години от нейното рождение.

Спомням си я от годините, когато бях студентка в Музикалната академия - колоритна дама и много строга на изпитите. Но нейни ученици са едни от най-известните български пианисти, като Божидар Ноев, Еми Бехар, Иван Ефтимов, Серафима Дятчин, композиторът Петър Ступел, диригентът Пламен Джуров и още много други, и тези резултати проф. Балсамова не е постигала, всявайки страх, а с любоов и внимание.


Няколко щрихи от нейната биография: Родена е през 1903 г. в София. Завършва Виенската консерватория при Вайнгартен, а през 1927 г. се завръща за един сезон в България и изнася много концерти в цялата страна. После отново заминава за Виена, където развива концертна дейност и преподава. През 1931 г. започва преподавателската си дейност у нас - отначало като частен педагог, след това работи с Частната консерватория на Димитър Радев, а от 1938 г. вече преподава в Държавната музикална академия и там остава до пенсионеринето си. От 1951 г. е доцент, след 16 години става професор. Автор е на редица учебни помагала за изучаващите пиано. Умира на 15 август 1985 г. в София.

В Златния фонд на БНР е запазен запис от честването на 80-годишнината на проф. Мара Балсамова, състояло се на 17 януари 1984 г. Чуйте в звуковия файл изказване на видния музиковед Богомил Стършенов и изпълнение на един от най-изявените ученици на проф. Мара Балсамова - проф. Иван Ефтимов.