Показаха неизвестна снимка на Левски

| обновено на 07.12.18 в 13:42
2
в галерия „Средец” на Министерството на културата бе показана нова снимка на Васил Левски.
Снимка: БГНЕС

Неизвестна досега снимка на Васил Левски, с която най-вероятно турците са го издирвали, беше показана днес в Министерството на културата. Тя е открита в националния архив в Истанбул от специалисти от Националния музей „Васил Левски”. На гърба на снимката има надпис, обясни Дора Чаушева, директор на музея в Карлово:

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри. Почти същото, с малко по-различен бих казала словоред, на 26-и октомври 1872-ра година, в един от разпитите си в Орхание, даскал Иван Лилов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словестно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване".

Османските архиви пазят и документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация. Част от тях в момента се превеждат.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33