Красимир Кънев, БХК: 2018 г. не беше добра за правата на човека

Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

„През 2018 г. България се утвърди трайно на опашката, сред консервативните европейски държави, които станаха спирачка в развитието на ЕС към укрепване на гаранциите за правата на човека“. Така определи изминаващата година председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. В предаването „Преди всички“ той посочи, че има много добри кандидати за наградата „Човек на годината“, която ще бъде връчена тази вечер за 11-и пореден път. 

„Всички тези организации и хора са работили по темите и проблемите, които станаха емблематични за годината, която за съжаление не беше добра за правата на човека. Имаше неща, които доста сериозно дискредитираха нашата страна в очите на международната общност. Такова беше преди всичко решението на Конституционния съд, с което обяви за противоконституционна Истанбулската конвенция. Това беше едно шокиращо решение. То е уникално в Европа. Нито една правозащитна организация и институция не може да приеме това решение, нито да гледа на него сериозно, нито да гледа сериозно на капацитета на българския Конституционен съд да защитава правата на човека. Имаше и други тревожни развития. Едно от тях е свързано с текущия дебат за законопроектите за вероизповеданията, които са плашещи“.

Според Кънев зад случая с Истанбулската конвенция стои целенасочена пропаганда.

За българските институции правата на човека не са основна грижа, смята Красимир Кънев. Като пример той посочи хората с увреждания и изказванията спрямо тях, което също е хвърлило лоша сянка върху положението с правата на човека в България.

Днес е Международният ден за правата на човека. Датата се чества по цял свят с различни инициативи, имащи за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита. 

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и по-справедлива.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.