Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната в опит да се справи с недостига на военни

Снимка: БГНЕС

Мисии, екшън и добри условия предлага военната служба. Наскоро стартиралата кампания на Министерството на отбраната се надява да намери нови военнослужещи. 5 500 военни търси армията и дори и цифрата да се е образувала „с натрупване“ от предходни години, поредната кампания дава надежда.

В поделението в Горна Баня студентът втори курс Марио Петров се явява на конкурс за кадрови военен. Коремни преси, лицеви опори, бягане - това е част от теста, който Марио и още четирима са започнали да полагат. 

„Много исках да съм в армията. Това е престиж“, казва Марио. Той е само един от десетината, желаещи да станат военни, явили се в Горна Баня на изпитите. За майор Димо Иванов, който е председател на изпитната комисия на поделението в Горна Баня, Марио е поредният кандидат, който се бори за обявените места. Кандидатстващите се справят, обяснява казва майор Иванов:

„Нормативите не са завишени. Мисля, че са постижими за всеки един, който се е подготвил и е имал желание за няколко месеца да се подготви за този изпит. … Дори и с минимален брой точки изпитът е покрит. Когато говорим за достатъчно при 10 места и желаещи 5 души – не мисля, че са достатъчно. В последно време има повече кандидати“.

Дори и при този интерес обаче няма гаранция, че назначените кандидати ще се задържат. Командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков подсказва причината:

„В повечето случаи напускат заради финансовата страна. За войнишките длъжности трудно се случва в София. Има много кандидати, които не са жители на София и които няма собствени жилища. Ако трябва да бъде на квартира и да бъде военнослужещ, животът му ще бъде много труден – с много лишения и ограничения“.  

Командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков прави третият изпит за тази година. Подобна е и практика за останалите поделения. По данни на Сухопътните войски в конкурсите, обявени само този месец, в 17 поделения се търсят 204 военни. Това леко разколебава военните, които са наясно, че с това темпо няма как да бъде стопен недостигът от 5 500 военни. Този недостиг е бил трупан и преди 2007-ма година, когато е имало и наборна армия. Но за 11-те години професионална армия също не са помогнали за стопяване на лисващите бройки. Затова командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков е сигурен, че започналата кампания на военното министерство би била полезна.

Учениците задължително да ходят във военните формирования, за да се запознаят с военното обучение - тази идея лансираха депутати. А от догодина пробно министерството обмисля да тества идеята за доброволната казарма.

Подполковник Евгени Пенчев, командир на курсантски батальон в Националния военен университет Васил Левски във Велико Търново, не се сблъсква за първи път с проблема за напускащите военни. В разговор с депутатите от Комисията по отбрана той обяснява, че младите нямат представа от военната професия. Според него новите програми трябва да бъдат по-интересни и атрактивни. Трябва да има стрелби, вместо скучна материя, казва подполковник Евгени Пенчев.

„Задължително трябва да има профилактика, задължително трябва да има физическо възпитание. Това, което е в момента, не може да попълни редиците“, отбеляза той.

Засега въпросът с профилактиката не е решен. Но депутатът от Обединени патриоти Милен Михов подкрепя подполковник Евгени Пенчев, че трябва да има пренаписване на военните програми. И това ще се случи, казва депутатът Михов.

Като положителна тенденция за интереса към военната професия Милен Михов посочва и проекта за начална военна подготовка за студенти.  

Този тип обучение обаче не е ефективно, казва постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев. Той е ръководител на групата, която обсъжда предложенията за т.нар. „доброволна казарма“. Преди месеци военният министър Красимир Каракачанов лансира идеята за закон, който да бъде предложен на депутатите до края на годината. В края на годината обаче става ясно, че до края на годината няма да има нов закон, а ще има законови промени в сега съществуващия Закон за отбраната.

Пилотен проект за около 600 доброволни военни догодина трябва да докаже смисъла от готвеното предложение и за доброволната казарма. Антон Ластарджиев обяснява, че най- вероятно ще се започва с начална подготовка в Търново, а после и със специална в Сливен или в Плевен.  

За сега Ластарджиев не посочва каква ще е стойността на ремонтите. И колко ще струва всичко на министерството. Към този момент всичко зависи от депутатите, казва и военният министър Красимир Каракачанов. Който добавя, че не парите, а допълнителните т.нар. бонуси трябва да мотивират кандидатите.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент, като той е получил най-много номинации и за..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в колата , обвинени и набедени в подкуп и осъдени от тази организирана престъпна група, която сега..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв. "Изток" починаха в столични болници - едното на 10-и, другото на 14-и април. Те не са били имунизирани,..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година,..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21