Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Лъчезар Стоянов: Гладоморът в Украйна трябва да влезе в учебниците по нова история

Снимка: Атлантически съвет

„Памет за украинците и българите, жертви на Гладомора. Съвременен прочит на комунистическия геноцид“ – това е темата на дискусия в София, организирана днес следобед от Атлантическия съвет в България и посолството на Украйна у нас. В нея ще участват историци от София и Киев. Дискусията ще бъде съпътствана от фотоизложба и документалния филм на режисьора Костадин Чакъров „Дойде есента на 1946 година“.

В края на ноември тази година Украйна отбеляза 85-ата годишнина от големия глад през 1932-1933 г., известен в страната като Гладомор, довел до смъртта на милиони украинци. Според различни източници цифрата достига до 10 млн. души. Историята помни и Гладомора от 1921 – 1923 г. и следвоенния Гладомор от 1946 – 1947 г. Така на територията на Украйна в двете големи български диаспори в трите вълни Гладомор живота си губят близо 100 хил. етнически българи.

В предаването „Хоризонт до обед“ доц. Лъчезар Стоянов – историк и преподавател в НБУ, изказа мнение:

„България много странно отсъства от дългия списък от вече 26 страни, които са осъдили това огромно престъпление в човешката история. Още по-странно е, когато част от жертвите на тези престъпни действия са българи. Крайно странно защо досега почти не се говори, а и нашите политици замитат този проблем“.

„Това, което нас ни задължава като държава и народ да заемем някаква позиция, е това, че съзнателно е извършено масово избиване чрез глад. Тук трябва да сме категорични. България трябва да заеме една морална позиция. Тази позиция е колкото за миналото, толкова за настоящето и още повече за бъдещето“, отбеляза соц. Стоянов. Според него тези факти трябва да се изучават в учебниците по нова и най-нова история.

Европейският парламент признава Гладомора за престъпление срещу украинския народ и срещу човечността. Резолюцията е одобрена на 23.10.2008 година. На парламентарно ниво престъплението е признато за акт на геноцид от 14 страни в света, сред които Естония, Унгария, Литва, Полша, Латвия, Португалия. Сдружението на украински организации в България „Мати Украйна" проведе акция в рамките на международната „Запали свещ" в памет на загиналите.

Валентина Драгулева е преживяла глада в Украйна през 1946 година. Тя разказва спомените си от детството, идентични по усещане с всеки от периодите на криза с липсата на каквото и да било за ядене.  

Дизайнерът на шапки Ирина Сардарева също се включва със свои спомени от разказите на своята баба.

Жените подчертават, че архивите за този глад - геноцид в Украйна все още са в Русия и не са предадени на украинските власти, за да не се разбере истината колко са неговите жертви. А те разказват, за да има спомен човечеството за ужасите в историята - да се знае и да се помни, подчертава Сардарева.

Олена Коцева от организаторите на акциите напомни колко много българи в Украйна са станали жертва на глада. Тя призова България да признае този период за геноцид спрямо украинския народ:

„Апелираме към българските власти и парламент, ще внесем и такава молба, България да признае Гладомора в Украйна за геноцид срещу човечеството, защото и нашите българи, които са живели тогава в Украйна, са дали жертви.

Какво още разказаха те, както и интервюто с доц. Стоянов чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е “станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов”.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината си кипърски турци. 63-ма са претендентите за 6-те места на членове на Европейския парламент,..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше обсъдена..

публикувано на 24.04.24 в 16:09

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол. Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44