Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и заедно с това ни утешава, че сме такива. Безутешни. Рикардо Мути каза „Моцарт е доказателството, че Бог съществува. Бих добавил: и че Той е благ и милостив“.

Така започва предговорът в програмата, написан от Драгомир Йосифов. Изключителен текст, какъвто може да създаде само творец, детайлно познаващ творчеството на Моцарт! А програмата е за новата премиера на Пловдивската опера „Така правят всички жени“ на Моцарт. Щом решите да отидете на някой от следващите спектакли, прочетете този текст. Той е подходящо встъпление към предстоящата интрига.

Самият спектакъл е част от трите представления, които директорът на операта Нина Найденова е решила да повери на трима театрални режисьори. Този път това е Елена Панайотова. Често изразяваната теза за статичността на оперните постановки, мисля, отдавна е невалидна. Днес певиците освен, че изглеждат по-добре от манекенки, твърде добре конкурират театралните си колеги. Това е и основен коз в работата на режисьора. Без да безобразничи с драматургичното действие. Премерено, младежки, с чувство на хумор поднася забавната интрига и въвлича в нея и певците, и публиката. Още от увертюрата – времето е условно – музиката е на Моцарт, но на екрана тече размяна на палави есемеси и емотикони между влюбените – сърчица, сълзички, целувчици, Фиордилиджи и Дорабела си правят селфита. Закачливи са и костюмите на Николина Костова – Богданова – с акценти от времето на Моцарт, но направени много артистично и с твърде свободна концепция за модерността. Дамите изглеждаха великолепно, а младежите комично – точно както трябва да бъде – особено във втората част на дегизирането.

Премиерният състав: Фиордилиджи – Светлана Иванова, Дорабела - Цветелина Коцева, Гулиелмо - Свилен Николов, Ферандо – Марк Фаулър, Деспина – Благовеста Костадинова, Дон Алфонсо – Евгений Арабаджиев. Забавни, артистични и да, прекрасно изработени вокално партии. Като изключим няколкото арии, добре известни и обичани от всеки певец „Така правят“ е ансамблова опера и ако това не е изработено добре, всичко рухва. Явно и диригентът Лучано ди Мартино, и хормайсторът Драгомир Йосифов са положили максимални усилия и изисквания към солисти, хористи и оркестър, така че нищо да не подразни слуха.

В Пловдив имат и втори състав, който се представя през декември. Вярвам, че това е прекрасно начало за сезон, който поставя операта в центъра на събитията „2019 Пловдив Европейска столица на културата“. Защото /пак ще цитирам Драгомир Йосифов/ „Всички сме ученици на Моцарт, е – в някаква много неявна форма. Вярвам в това, че част от нашето усъвършенстване, все-пак-развитие е в това да постигаме музиката му“. А когато това се прави, както го направиха Пловдивчани, мисля, че се движим в правилната посока!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59