Антоан Георгиев: Виртуалният асистент помага да учиш у дома, но ролята на учителя е незаменима

Игрите са незаменим полигон за виртуалната реалност, въпросът е докъде можем да се потопим в тази изкуствена среда

Антоан Георгиев
Снимка: Добромир Видев

"Ученикът поставя очилата си и вижда виртуалния асистент. Той се представя и го пита по какъв начин може да бъде полезен. Например можете да питате колко е площта на България и той ще ви зададе отговора." Това казва Антоан Георгиев, последният участник в поредицата "Разкодирано" за отличените с тазгодишните награди „Джон Атанасов“ за принос в компютърните науки. 

"Това са очилата за виртуална реалност", обяснява Антоан при представянето на своя проект „Виртуален асистент “пред студенти от Университета по национално и световно стопанство. Той вярва, че в големия черен "куфар" се крие бъдещето на образованието в България. Ползваме готова библиотека от конкретна наука - в случая география. Работи посредством задаване на въпроси от страна на потребителя, обяснява той. 

"Това е основният принцип - готова база данни и посредством мисловни карти, тези думи биват преобразувани в невронни мрежи  - така протича целият процес."

Виртуалната реалност е променила и ще продължи да променя света ни, правейки го още по-динамично място, убеден е Антоан Георгиев. 

Виртуалното обучение на ученици не е новост за няколко стотин училища в Съединените щати. Поддръжниците на този метод казват, че училище и образование не е задължително да са едно и също нещо, защото така децата се подготвят да придобиват знания за професии, които още не са се появили. 

Също като американските си колеги, Антоан твърди, че новият начин на използване на знанието ще бъде полезен, без да отрича ролята на традиционното училище: 

"Целта е да се упражнява вкъщи все едно е в училище. В училището виртуалният асистент е по-скоро неподходящ. Нашата цел е не да заменим учителите с виртуално подобие, а просто надграждане на знанията, придобити в училище. Ролята на училището и учителя са незаменими - те не могат да бъдат заменени."

Алекс Цветанов от Софийската математическа гимназия и доц. д-р Златогор Минчев помагат на Антоан Георгиев да развие проекта си. Това, което направихме, е своеобразен вариант на Google. В случая, обаче, потребителят няма да използва топтърсачката, а помощта на виртуалния асистент - един от плюсовете му е високото ниво на интеракция, допълва Антоан. "Аватарът е проектиран да изпълнява мимики, което още повече допълва чувството за реалност".

Друг проект на Антоан е „Blumber" – игра, използваща виртуална реалност, в която основен двигател е потребителят. "Игрите са незаменим полигон, когато говорим за виртуална реалност. Те са основният демонстратор на технологията, но въпросът, който поставям е до каква степен ние можем да се потопим в тази изкуствена среда. Моят проект търси отговор на този въпрос."

Антоан опровергава доминиращото мнение, че игрите не носят нищо полезно и са губене на време: "И това е целта на моето включване - да покажа, че игрите могат да бъдат с образователна цел, с изследваща цел."

Антоан Георгиев се опитва да приложи закономерност, открита от психолога Джордж Милър през 50-те години на миналия век - че има горен лимит възможността ни да запаметяваме характеристики в работната си памет: от седем, плюс-минус два елемента. "Когато разбрах за този закон, се замислих за имплементацията във виртуална реалност и изследване не резултатите."

Проектът му е представен на Европейското младежко научно изложение в Полша. Заключението от проекта гласи, че капацитетът ни във виртуална реалност е много по-нисък от този, който имаме в реална среда.

Знанията, които си набавям, не са от хартиен носител. Всичко е онлайн - разказва още Антоан. 

Антоан Георгиев е на мнение, че секторът на технологиите се развива добре в България, но в страната липсва голямо поле за обучение в областта на компютърните игри, затова би искал да учи в чужбина. "Специално платформата, която разработвам, поне засега не се изучава никъде в България. Няма много добри варианти за разработка на игри в България и е възможно да следвам в чужбина, след това да се върна в България."

Моята основна цел е разработка на игри, а в България нямам много добра алтернатива за разработка на игри. Като цяло темата разработка на игри не е толкова популярна в България, обобщава Антоан.

Историята на Антоан е разказана в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В болница „Св. Марина-Варна” беше реализирана 13-а донорска ситуация за годината

В Университетска болница „Св. Марина-Варна” беше реализирана 13-ата за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани негови органи на четирима души. В болница „Лозенец” успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да..

публикувано на 14.10.19 в 17:33

БИПИ изпрати 17 въпроса към номинирания за главен прокурор Иван Гешев

Българският институт за правни инициативи (БИПИ), който наблюдава изборните процедури в съдебната система от 2011 година, изпрати до Висшия съдебен съвет 17 въпроса към единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев. Преди изслушването му на 24 октомври към него поставиха въпроси и от Българския хелзинкски комитет. От неправителствената..

публикувано на 14.10.19 в 17:23

Мирослав Мурджов: Трябва информираност, а не ценз за избирателите

Не е ли време за образователен ценз към българските избиратели след безпрецедентната паника в ромските махали от миналата седмица. Защото именно гласоподавателите, които прибираха децата си от училище преди седмица ще определят кой да ръководи местната власт в техните градове и села. Подписка в социалните мрежи потвърждава готовността на..

публикувано на 14.10.19 в 17:17

КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи, че бившият директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, тъй като същевременно с този пост е бил и в борда на "Булгаргаз". На Иванов е наложена глоба от 15 хиляди лева и е постановено отнемане на..

публикувано на 14.10.19 в 17:09

Засилено полицейско присъствие по столичния булевард "Витоша"

Засилено е полицейското присъствие в района на столичния булевард "Витоша". Причината - големи групи от фенове на английския национален отбор по футбол, които се намират в района. Екипи на жандармерията са разположени по околните улици, а полицейски патрули обикалят в района. За момента няма инциденти. В по-късните часове също ще има засилено..

публикувано на 14.10.19 в 16:54
Емил Караниколов

Караниколов: Новата концепция за индустриалните зони ще повиши инвеститорския интерес

Новата концепция за развитие на индустриалните зони ще повиши още повече инвеститорския интерес към страната. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на Конференция на почетните консули на България. Караниколов уточни, че скоро Законът за индустриалните зони ще бъде готов. Министър Караниколов изтъкна, че последните данни за развитието..

публикувано на 14.10.19 в 16:48
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Сезираме ЕК, ако „Фолксваген“ избере Турция за завода си

Ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция, заяви бившият президент Росен Плевнелиев, който е член на борда „Аутомотив Клъстър България“, по повод вероятното решение на германския концерн „Фолксваген“ да изгради завод в южната ни съседка, а не в България. „Сезираме Европейската комисия в..

публикувано на 14.10.19 в 16:34