Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Великобритания сякаш иска дървено желязо при Брекзит

ЕС сбърка като остави Косово без визова либерализация, смята тя

Весела Чернева в студиото на предаването “Събота 150“
Снимка: БНР

Според Тони Блеър има над 50% вероятност да се проведе втори референдум за напускане или за оставане в ЕС, защото парламентът ще остане разделен относно споразумението за развода и електоратът ще трябва да реши вместо него. Блеър призова лидерите на останалите страни-членки да използват този шанс и да обещаят на британците, че ако останат, ЕС ще бъде реформиран, за да отговори на очакванията на гласувалите за Брекзит преди две години.

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика коментира пред БНР въпроса - могат ли британският премиер и колегите й от ЕС да демонстрират желание за взаимна помощ и не е ли “мечтател“ Блеър:

“Мечтател не, може би е манипулатор в случая. Истината е, че Великобритания още по време на вота за референдума не знаеше какво точно иска от ЕС. Помним Дейвид Камерън, който на няколко пъти искаше отстъпки и обещания за реформи от европейските лидери и в крайна сметка Меркел му ги даде. Въпреки това вотът на референдума беше загубен, така че, мисля, че Великобритания не може да иска безкрайно отстъпки от ЕС, което тя прави в последните две години при положение, че не е ясно какво тя самата иска и това стана много очевидно в Британския парламент през последните дни. Хората, които се опитват да съборят споразумението на Тереза Мей с ЕС, са и от двете страни – това са и тези, които искат да напуснат ЕС, и тези, които да останат“, каза тя и поясни още - “като че ли Великобритания иска дървено желязо. Иска хем да остане в митническия съюз, хем да го напусне. Хем да няма свобода на придвижване на хора и стоки, хем Северна Ирландия да няма граница с република Ирландия“, каза Чернева в интервю за предаването “Събота 150“.

“Това е проблемът, проблемът не е в ЕС и европейските лидери казаха това много ясно на Тереза Мей, че тя трябва да формулира някакво искане, което в себе си да прави смисъл“, поясни още тя.

Тя коментира и темата има ли смисъл Тереза Мей да прави втори опит да убеждава Съвета на ЕС, че трябва да направи отстъпки:

“Мисля, че има смисъл, защото тези отстъпки няма да бъдат по самото споразумение, то няма да бъде отваряно и да бъде предоговаряно отново, а ще бъдат по политическата декларация. Това е един документ, който на практика няма правна стойност, но има политическа стойност и той задава траекторията на ЕС с Великобритания след този преходен период до края на 2020 г..

“Единственият начин това да стане и това е другото нещо, за което Тони Блеър е манипулативен в своите изказвания, е, че Лейбъристката партия, неговата партия, всъщност е тази, която трябва в момента да реши от коя страна стои, а тя самата също е разделена“, каза тя.

В коментар към темата дали всички членки на ЕС искат Великобритания да остане, като се има предвид по-големите Германия и Франция, и дали това е в техен интерес, Чернева разясни:

“Аз мисля, че е в интерес на ЕС Великобритания да остане. И има много гласове затова, че целият ЕС ще получи нов импулс, ако в последния момент Великобритания си смени мнението“, каза тя и допълни:

“Дори Великобритания да реши да се върне – тя ще трябва да си плати за това. Това няма да е безплатно, то ще има цена и тази цена ще бъде изискана основно от големите страни-членки“.

На въпрос на водещия за пасивността на ЕС по отношение на Балканите и дали може да се каже, че ЕС в качеството си на посредник между Белград и Прищина проявява недостатъчна активност и по този начин допуска  ескалация на моментната криза там, изразена в радикализирането на политиката на косовските албанци, както и във въвеждането на 100% мита върху стоките от Сърбия, Босна и Херцеговина, тя отговори:

“ЕС взе две грешни решения. Едното беше Косово да остане единствената страна без визова либерализация от Западните Балкани, това беше решение на страните-членки, а комисията имаше друго мнение“ и поясни още, че “визовата либерализация беше онзи морков, който ЕС можеше да предложи, този морков вече го няма“ и второто грешно решение беше това на Могерини, върховния представител на ЕС по външна политика и екипът й да започне преговори за обмяна на територии между Сърбия и Косово и да подкрепя тези преговори по един доста непрозрачен начин“.

“Идеята, че ЕС може да откъсне парче от територията на Косово, да го даде на съседна Сърбия в замяна на някаква друга територия – цялото това нещо създаде страшно много недоверие към ЕС“ и видяхме, че тези две решения радикализираха политиката на Косово и косовската общественост и “политическата реакция не закъсня“ , допълни още Чернева.

По отношение на европейските аспирации на Белград и на Прищина, както и това дали е “свършено“ с тях, тя каза:

“Аз не мисля, че е свършено, мисля че по-скоро трябва да се преосмислят отношенията между двете страни и те да се опитат да си говорят в името на съвместното си съществуване като съседи“.

Интервю с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52