Опасният експеримент на Цветан Найденов в Пирин и изводите от него

Мъжът, спасен от ПСС, оценява мисията си като успешна

Снимка: Бойка Тодорова

В края на миналата седмица един експеримент на 29-годишен любител на планините и екстремните преживявания вдигна на крак Планинската спасителна служба дни, след като в Централен Балкан загина младият доктор от Александровска болница Марио Шкодров.
    

В четвъртък по обед Цветан Найденов обяви пред национална телевизия, че тръгва на екстремно оцеляване в Пирин с благотворителна цел - да занесе провизии на хора в неравностойно положение в Банско. Отразяването на начинанието му в някои медии, обаче, предизвика бурни реакции на неодобрение в планинарските среди, заради прекомерния риск, който младият мъж поема, тръгвайки само с нож и запалка в зимната планина, без храна, дрехи, екипировка. Наложи се намесата на Планинската спасителна служба, която извади Цветан от преспите. 

Идеята на младия мъж е била да заснеме филм за това как се оцелява при екстремни условия, като го съчетае с благотворителната цел - да занесе дарения, събрани от него и приятели, на хората от защитените жилища в Банско. Искал е да премине Пирин, тръгвайки от село Ощава и нощувайки някъде на открито в планината. Казва, че има богат опит в планините у нас и че е завършил “инструкторски курс в Академията на Беър Грилс” - британският пътешественик, който снима филми с екипа си как оцелява в дивата природа.

Рискът се появява след влошаването на метеорологичните условия

"Рискът в ситуацията започна да се появява, след като се влошиха метеорологичните условия, иначе нямаше никакви проблеми. Все пак ние снимаме епизоди за нашия филм за оцеляване в България, така че решихме да го направим по един автентичен начин" - разказва Цветан. 

Планинският водач Момчил Дамянов повече от 20 години води хора в планината и обучава свои колеги. Той е абсолютно несъгласен с експеримента на Цветан и апелира към повече отговорност при ходенето в планината:

"От моя гледна точка Цветан няма никаква идея какво ще се случи горе. Казаха, че маршрутът е 20 км. От Ощава до Банско е 22 км, но по права линия, т.е., ако той лети, значи на него ще му се наложи да измине над 30 км. Явно този човек няма никакво понятие от ориентиране, работа с карта. Точно този ден времето не предразполага по никакъв начин да се преминава билото, дори от опитни и екипирани планинари." 

Планинари оценяват поведението на Цветан като рисково и екстремно, той е доволен от мисията си

В планинарските среди със сигурност щяхме да не сме толкова остри, а повече да се смеем, ако не беше трагичният инцидент от началото на миналата седмица - в събота беше погребан младият лекар Марио Шкодров, трагично загинал под хижа "Амбарица", допълва водачът. "На фона на това събитие страшно нелепи бяха репортажите за човека, който тръгва да преминава билото на Северен Пирин в този сезон, облечен с яке не за планина, панталон-ветровка и летни обувки".

Цветан Найденов обаче оценява мисията си като успешна: 

"Занесохме дрехите (б.а. - на хората в неравностойно положение в Банско), аз успях да снимам много интересни неща горе, направихме нещо като учебник за оцеляване. Проблемът дойде от това, че не успях да измина целия маршрут, тъй като метеорологичните условия се влошиха страшно много. С това свое действие - да се върна, показах как точно трябва да се случват нещата, когато тръгнат на зле и че, разбира се, не можем да се подиграваме с майката-природа".

Какво още казаха Цветан Найденов и Момчил Дамянов - чуйте в звуковия файл.