Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глобява БЕХ заради нарушаване на антитръстовите закони в Евросъюза

| обновено на 17.12.18 в 15:34
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг и на неговите дъщерни дружества в размер над 77 млн. евро заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България. 

Санкцията е в размер на 77,068 млн. евро и засяга БЕХ и филиалите "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради техните действия, които според ЕК противоречат на антитръстовите закони в ЕС. В съобщението се казва, че "Булгартрансгаз" контролира газовата инфраструктура в България, а "Булгаргаз" снабдява със синьо гориво българските потребители. Според днешното решение холдингът държи доминираща позиция на пазарите за газова инфраструктура и на снабдяване със синьо гориво. 

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргарете Вестагер на българските потребители на синьо гориво отдавна се отказва избор на доставчик, тъй като енергийният холдинг отказва достъп на газовата си инфраструктура до други доставчици на едро на газ. 

"Опитахме се да решим този случай с нещо като споразумение, но това се оказа много трудно. Опитахме също така това да стане с нашата процедура за сътрудничество, като в този случай се предвижда намаляване на глобите, което в някои случаи може да бъде значително. Но това не беше възможно, защото българският парламент взе решение срещу нея".

От това потърпевш най-вече е българският потребител, който не може да избере алтернативен доставчик на синьо гориво, смята еврокомисар Вестагер.

На въпрос какви стъпки ще бъдат предприети, след като българският парламент вече е гласувал това евентуално решение на ЕК да не се изпълнява, тя добави:

"Много рядко се случва глобите да не се плащат, а това трябва да става, дори и решението да се обжалва. Ако те не платят, тогава ще отнесем случая до съда на ЕС и там трябва да се реши какви стъпки да се предприемат.

Еврокомисар Вестагер уточни, че една от възможностите е на холдинга да бъдат наложение дневни глоби.

В София се очаква пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги. Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10