Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печат,вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

"България е важен партньор за нас" е написил американският президент Доналд Тръмп до премиера Бойко Борисов, пише "24 часа". Посланието дойде по гостувалия у нас заместник държавен секретар Джон Съливан. Той разговаря, освен с Бойко Борисов, с президента Румен Радев. Вестникът съобщава, че министър-председателят ще посети Белия дом в първите месеци на следващата година, според договорка на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с държавния секретар Майк Помпео.

В съботно-неделния си онлайн брой, "Труд" цитира президента Румен Радев "Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество". Той е казал това по време на посещението си в Центъра за научни експерименти в столицата на Йордания Аман, където е на двудневно посещение. Държавният глава припомнил, че от година и половина подпомага усилията за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Онлайн издания, сред които "Стандарт", цитират интервю на Десислава Радева, съпруга на президента, за телевизионно предаване от събота вечерта. Интервюто е записано в резиденцията на президента в Бояна. Десислава Радева декларира, че няма щатен готвач и щатна прислужница, уверява, че дрехите и останалите грижи по външността ѝ са изцяло за нейна сметка, а не от държавния бюджет. Според Радева недостатъците да е съпруга на президента били повече от предимствата и тя не е сигурна, че иска Румен Радев да има втори мандат.

"Стандарт" цитира още едно телевизионно предаване от събота вечерта, в което председателят на правната комисия в Народното събрание Даниел Кирилов от ГЕРБ коментира как да се реформира съдебната система и така наречените "трима велики" да могат да бъдат отзовавани. Става дума за главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд. Кирилов припомни и че от Брюксел ни съветват да решим законодателно този въпрос.

"24 часа" цитира "Ню Йорк таймс" за съдебен процес, предизвикан от Православната църква срещу университета в Принстън. Сред подателите на съдебен иск е и Вселенският патриарх Вартоломей. Ищците настояват университетът да върне на Църквата древни византийски ръкописи, откраднати от българи по време на Първата световна война. 

"Телеграф" също пише за случая. "Патриарх Вартоломей си иска ръкописи, отнесени от българи", е заглавието в днешния брой. Поместено е и факсимиле от единия от трите ръкописа, които били на повече от хиляда години. От София до Съединените щати ценните книги стигнали чрез препродажба и аукционна търговия. 

Интернет изданието на "Труд" разказва за 32-годишния пешеходец турист Петър Ванев, прекосил пустини, планини, гори на континента Америка. Той ще представи следващата седмица, в родния си град Русе, своята книга "Пътека през огън и лед". Преди да предприеме своите пътешествия, той се е издигал в кариерата и е стигнал до поста управител на хотел в Лондон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19