Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветата в Русе с трима началници за седмица

Димитър Райнов беше възстановен от съда, но освободен от МОН като началник на РУО- Русе
Снимка: БГНЕС


Регионалното управление на образованието в Русе фокусира обществения интерес през изминалата седмица с рокадите в ръководството. Уволненият незаконно бивш началник Димитър Райнов беше възстановен от петчленен състав на Върховния административен съд, но така и не успя да влезе в кабинета си и отново ще се срещне с Министерството на образованието в съда

За БНР Райнов каза:

„Към 14-и декември съм безработен, тъй като на 13-ти съм освободен от длъжността „Началник“ след решение за възстановяване на ВАС. Освобождаването е на база на това, че не отговарям на длъжностната си характеристика. Спазил съм разпореждането на Върховен административен съд, явил съм се на работа, след като съм уведомил писмено органа по назначение в предходния ден – Министерството на образованието. Би следвал, в деня на уведомление органът по назначение да издаде заповед, с която се прекратява служебно правоотношение на лицето, което в момента изпълнява длъжността „Началник“.

В предаването "12+3" по "Хоризонт" той призна, че не е работил през тези три дни, той като неосвободеният началник на РУО- Русе, му е определил помещение, в което да престоява по 8 часа, но не го е допуснал до дейността

„Това има някаква логика, вероятно, ако лицето, което е възстановено от съда, е служител на РУО, а не негов ръководител. Това е неизпълнение на съдебна заповед, но формално погледнато съдебно решение, което е окончателно, се осъществява от органа по назначение. На практика явно по телефон са дадени такива указания“.

Началничката на РУО е била в отпуск в продължение на тези 3 дни и с вътрешна заповед е определила за свой заместник друг служител от РУО, каза Райнов.

„Значи в тази седмица за два дена  -12-и 13-и – има трима легитимни началници по документи – един възстановен от съда, един назначен с вътрешна заповед и един неосвободен от органа по назначение“

Райнов е убеден, че в случая има политически чадър. Той уточни, че в заповедта му за освобождаване е изтъкнат мотивът, че не притежава компютърни умения

„Как съм бил назначен преди това, а сега не притежавам? Това са допълнителни квалификации! Когато се назначава едно лице за държавен служител, независимо на каква длъжност, има изисквания със задължителен характер като висше образование, специалност, стаж в администрацията и т. н. Допълнителни изисквания може да има, но те са препоръчителни. На мен не ми е връчвана нова длъжностна характеристика и оттук следва, че заповедта не е законосъобразна и не може да бъде приложена“, каза Райнов и допълни че отново ще търси правата си в съда. Той заяви, че на срещата в МОН той е бил попитан, дали би напуснал доброволно срещу обезщетение от 6 заплати, но е отказал.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Т. нар "украинска помощ" за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар "украинска помощ" ще бъде изплатена до 15 май.  "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28