Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Премахването на таксата за обработка на протоколите обслужва нечий корпоративен интерес

Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК

Пенка Георгиева: Пациентите са изключително притеснени от тези идеи на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази теза застанаха в ефира на БНР Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара и председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

От аптечната камара анонсираха, че предстоят протести, а пациентските организации изразиха категорична подкрепа. 
     

Заместник здравният министър Жени Начева заяви след разговори с представители на бранша, че има готовност от големи вериги аптеки да се откажат от тези 2 лв. за обработката на протоколите. По този повод Вълев коментира: „За мен е много любопитно как в сградата на министерството или извън него се провеждат разговори с някого, като за тези разговори не са уведомени нито Фармацевтичният съюз, нито ние като Аптечна камара, нито Асоциацията на собствениците на аптеки. Много е интересно с кого точно се среща екипът на министерството, за да предлага някакви мерки, които ни карат да се усмихнем“.

По думите му това е популистка политика. Той подчерта, че е много вероятно аптеките да се откажат да работят с тези лекарства.

В предаването „Преди всички“ Пенка Георгиева заяви, че от вчера пациентите са изключително притеснени от тези идеи на НЗОК.

„Премахването на тази такса и отнемането на отстъпките, които ще отидат в полза на НЗОК от частично финансираните лекарства, ще доведе до отказ на доста малки аптеки в малките градове да работят с тези скъпи медикаменти, защото те ги закупуват и парите си получават след минимум един месец. Пациентите смятат, че с това предложение се обслужва единствено и само нечий корпоративен интерес“.

С това твърдение се съгласи и Антон Вълев: „Когато се премахне финансовият инструмент, с който равнопоставено се обслужват протоколите и едновременно с това същият този ви каже, че води едни тайни разговори с определена неизвестна и неспомената група вериги, това не означава ли, че всъщност държавата чрез регулацията ще каже: „Всички пациенти от утре започвате да ходите само в тези вериги, те са наши приятели“, най-вероятно тези вериги плащат за избори“.

Министърът и управителят на НЗОК трябва да оправят контрола, категорична е Георгиева. По думите й Касата няма административен капацитет.

Вълев подчерта, че аптеките в страната са около 3600, от които 2200 имат договор с НЗОК. Тези, които се обявяват като вериги аптеки, са само 500 и са концентрирани само в големите градове, отбеляза той и добави:
"Когато махнете таксата, всичките тези близо 1700 аптеки ще спрат да изпълняват протоколите. Всички тези пациенти ще трябва да пътуват до големите градове. В един момент ще настане вой и веднага ще се извади резервният ход, който всъщност е следващата стъпка - това е стара мечта на определени корпоративни играчи - да се каже: "Премахваме ограничението един собственик да има само до 4 аптеки, легализирайте веригите". След това ще предложат въвеждане на мобилни аптеки, тип микробуси, за да можем да обслужим малките населени места, което ще е абсолютно нарушение на фармацевтичните правила и такова нещо няма никъде".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи

Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса. Това заяви пред "Хоризонт" Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас. Причината е, че Здравната каса от..

публикувано на 18.12.18 в 16:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54