Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативен подход към хората с психични затруднения си пробива път у нас

Пилотен проект предлага безплатни курсове за хора с психиатрични проблеми

Преодоляване на кризи, преоткриване на смисъла и връщане в руслото на нормалния живот са сред целите на обучението

Снимка: medicalnews.bg

Днес представят резултати от проекта "Колеж за овластяване". Той се занимава с възстановяване от житейски кризи чрез образователен подход. Пилотната инициатива се реализира от фондация „Глобална инициатива в психиатрията - София”. 

Практиката се прилага в съвременния свят от десет години, а у нас сега си пробива път, обясни в предаването "хоризонт до обед" Валентина Христакева, директор на фондацията. По думите й, това е една от най-бързо навлизащите алтернативни практики при работата с хора, изпитващи с психично-здравни трудности. 

Проектът помага на хора с психични затруднения да се "съберат" отново 

"Колежът - новото при него е, че той използва един подход към възстановяването или овластяването, към събирането на човека отново - в това да има достойнство, да се чувства значим - през подход, който е образователен. Не е през подхода на грижата, не е през благотворителността, а е през образованието", посочи Христакева.

Всеки, който е изгубил посоката и има желание да открие себе си отново, може да бъде студент в колежа. Участието в курсовете е безплатно и доброволно, а уникалното е, че всеки се учи от всеки:

"Всеки може да бъде студент в нашия колеж. Традиционно това са хора с психично-здравни трудности, но колежът е отворен за всякакви други хора, които имат криза, житейска или друга трудност, през която сами не могат да минат."

Освен дефицити, всеки разполага и с механизми за справяне

"Уроците се правят от самата група. Важното нещо, което всички ние научаваме в рамките на този колеж е, че всеки, освен дефицити, има и инструменти за справяне и тези инструменти, ако бъдат използвани ефективно, могат да ни помогнат да се съхраним, да се възстановим, да намерим смисъла и пътя и също така, ние самите през успешните си опити за справяне с някакви ситуации, можем да бъдем полезни и на други хора, които имат проблем, и който проблем в момента не могат да решат", подчерта Валентина Христакева.

Според нея, едно от нещата, което участниците в колежа променят, е перспективата за себе си:

"Че те всъщност могат да се възстановят - това е първото нещо, понеже традиционно хората с психично здраве и трудности в България, за тях се говори като за хора, които имат болест и оттам нататък това вече ги поставя в невъзможност за справяне. Сигурно е, че в рамките на колежа (има доста изследвания вече) хората получават доверие в себе си, че те могат да се възстановят, да имат отново един пълноценен живот."

Всеки може да избере курсовете, които му помагат

Скоро предстои да заработи и сайт по проекта. Курсовете се организират в семестри. През март 2019-а ще бъде обявен следващият семестър и курсовете в него. Валентина Христакева поясни, че курсовете са различни:

"От чисто практически по отношение на различни заболявания като биполярно разстройство, шизофрения, до курсове, които помагат за справяне със съня, справяне с хиперсензитивността, справяне с тревожността. Всеки човек може да избере курсовете, които подхождат най-добре за него. Не е задължително всеки да минава всички курсове."

Колежът за овластяване (възстановяване) като иновативната социална практика възниква в Обединеното кралство. Представлява образователен подход към социално-икономическата рехабилитация и интеграция на лица от уязвими групи. Според изследвания, повишава автономността, личната отговорност и мотивация за преодоляване на неблагоприятни житейски обстоятелства, насърчава реализацията в сферата на образованието и трудовия пазар и намалява използването на социални услуги в общността. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05