Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Процедурата за избор на нов изтребител е най-прозрачната

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Сегашната процедура за избор на самолети за българската армия е най-прозрачната, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така той коментира думите на президента Румен Радев, че решението на Министерството на отбраната да предложи преговори със САЩ за придобиване на изтребител Ф-16 е "триумф на лобизма". Цветанов припомни, че тепърва започва съгласувателна процедура, която ще мине през правителството и ще влезе в парламента:

"Ако това е непрозрачно, мисля, че е некоректно, а непрозрачно е, когато ти заложиш избор, който трябва всички останали да го изпълняват, както го направи точно президентът Радев. Така че президентът Радев да говори за непрозрачност, за тъмнота, за лобизъм, смятам, че това е толкова несериозно".

Цветанов коментира и цената на изтребителите Ф-16 за България:

"Имаме съгласувателна процедура. След решение на МС парламентът ще се произнесе и ще даде мандат на правителството, което вече да влезе в детайли и възможност за намаляване на цената, защото досегашният етап и фазата на процедурата, САЩ не могат да предоставят цялата информация по време на течаща процедура, а когато вече има определен избор, когато вече има решение за финализиране на сделка, тогава вече се влиза в тези дейтали и ако тогава те не отговорят на тези изисквания, тогава съм убеден, че може би действително може да се премине и към вторият участник в тази процедура".

Междувременно от компанията "Локхийд Мартин", която произвежда изтребителите Ф-16, изпратиха до медиите писмо, в което твърдят, че се ангажират да работят съвместно с американското правителство за намаляване на цената на самолетите за България. От компанията обаче посочват, че предложената цена се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев

Президентът Радев: Предложението за Ф-16 бе триумф на лобизма

Предложението за изтребител Ф-16 беше триумф на лобизма, заяви днес президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. „Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък“, каза държавният глава пред Дарик радио и добави, че..

обновено на 22.12.18 в 15:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06