Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледното чудо сбъдна мечти в дом за стари хора

4
Снимка: Здравка Маслянкова

За доброто и коледното чудо няма възраст. Доброто е да вярваш и да правиш добро, а чудото е това добро да се случва, казват беловласите жени и мъже от дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново.

130 жени и мъже са намерили своя общ дом в залеза на живота си и всеки ден се учат да бъдат заедно в борбата със самотата. 90-годишната Маргарита Шишева през целия си живот е била детска учителка и директор на детска градина във Велико Търново. Днес е един от старейшините в старческия дом, а думата й се чува и уважава, заради дълбоката й житейска мъдрост:

"Доброто е всяка казана дума, тя може да ти даде ентусиазъм за работа, за другарство, за приятелство. Аз приятелството го приравнявам с 24 карата злато, да няма пошлости, да няма сплетни, клюки, одумки. Обичам хората да са честни, да са откровени, без сълзи, защото доста си поплакваме".

Венета Даскалова е на 73 години и също е бивша детска учителка, а на зряла възраст станала и поетеса, загубила зрението си, но не и мечтите и вярата в коледното чудо:

"Ослепях преди три години и си пожелавам да прогледна с двете очи, за да си довърша земните дела. Написала съм 1000 стихотворения за 3 години, успях само две стихосбирки да издам преди да ослепея. Да направя на Бузлуджа мраморни плочи с имената на всички Хаджидимитрови четници с годините им и родните им места".

Със спомени за младостта и на раздумка с новите приятели протичат дните на 86-годишния Асен Тонев и Никола Колев на 81 години. Единият се е отдал на спомените, а другият е намерил утеха в християнството.

"Тука какво може да ми се случи на мен, възрастен човек. Младостта ми липсва всичко. Старостта си е старост, всичко хубаво е в младостта – всичко можеш, навсякъде можеш да отидеш, докато сега не можеш. Има добри хора, има и лоши хора, зависи от поведението им. Зависи дали са вярващи или не са вярващи. Хората се отчуждиха, не искат да са между хората. Абе, чакай, не се отчайвай, горе главата. Аз съм вярващ 28 години и се окуражавам самичък".

Да е здраве и по-често да се виждат с близките си, е единственото нещо, което си пожелават за Рождество мъжете и жените от старческия дом. И понеже по Коледа се случват чудеса, мечтите се сбъднаха. Тайно от Миланка Денева ръководството на дома се свърза с внука й от Виетнам и семейството на другата й внучка от САЩ, които й изпратиха видеопослание:

"Не се променяй, бъди себе си и радвай хората около тебе, поздрави от далечен Виетнам, Честита Коледа! Нямам думи, с които да се изкажа. Много съм развълнувана. С голяма обич съм към всичките си деца и към другата внучка, която е в Чикаго. Кажи, бабо, ще играем ли, това ми е правнучето. Играхме с него, зайци гласихме, при кучето ме води, навсякъде. Много, много съм развълнувана и това, което са направили домът за мене тук, нямам думи, с които да им се отблагодаря".

Неподозиран коледен подарък получиха певците на старческия дом „Венета Ботева“. Кинче Кузнецова се изявява в градския хор „Еделвайс“, а Стойчо Йорданов е участник в мъжкия хор „Царевец“. В дома де са певчески дует, който е душата на компанията и на всички тържества.

"За новата 2019 година ръководството на дома им предоставя едно екстремно преживяване – полет със самолет, за да могат от птичи поглед да се насладят на красивата българска природа.

Не съм очаквала такова нещо, летяла съм много пъти, но специален полет за мен е нямало! Благодаря много на ръководството, на госпожа Радловска, на всички.

Полет, не, за първи път, много се радвам. Много хубаво и планини, и равнини, и хубави градове". 

Коледното чудо е да даваш добро и да правиш възможно то да се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54