Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Борисов получава наградата "Петър Увалиев" за есе

Снимка: архив

Теодор Борисов е един от тримата студенти, наградени в тазгодишния конкурс за есе, свързано с текст на Петър Увалиев. Темата на неговото есе е свързана със спорта. Пред БНР Борисов добави:

„Есето на Увалиев се казва „Левски, Гунди и аз“. Написано е в навечерието на Световното първенство през 1990 г. в Италия. Направи ми впечатление тази негова любов към футбола. При Петър Увалиев футболът намира място и в неговото творчество, при това един по-различен поглед – погледът на интелектуалеца, погледа на космополита, който описва процесите в един спорт, който е социален феномен. Интелектуалците не са равнодушни към спорта и по-конкретно към футбола. В един от броевете на „Литературен вестник“ в началото на този месец може да се прочете както моето есе, така и оригиналната беседа на Петър Увалиев“.

В интервю за предаването „Преди всички“ проф. Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подчерта, че това е национална награда:

„В конкурса могат да участват всички настоящи студенти в българските висши училища. Целта е образователна и възпитателна – да се насърчат студентите да се запознаят пряко със създаденото от Петър Увалиев в различни области, изкуства, научни дисциплини, с неговите послания, които струва ми се, че все още са актуални. Изборът на тема за есе от студентите е изцяло според техните предпочитания и интереси“.

Тази година се навършиха 20 години от кончината на Петър Увалиев. Той е един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци имигранти от втората половина на XX век.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28