Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отминаващата 2018-а - добра година за колекционерите на метеорити

Георги Пенев: Метеоритите са единствената ни пряка връзка с Космоса

Зарази изчерпващите се ресурси на Земята, компании инвестират милиони долари в разработки за "улов" на астероиди

Георги Пенев донесе в студиото на "Хоризонт" метеорити от Мароко.
Снимка: Адриана Киселинчева

В България може би метеорити падат всеки ден или всяка седмица, но официално регистрираните в световния метеоритен бюлетин са само 6 за около 300 години. Това каза в предаването "12+3" Георги Пенев от Българското метеоритно общество. 

В бюлетина влизат само намерените метеорити. "Когато някъде падне метеорит и искате да го класифицирате, да го регистрирате в този бюлетин, от него се изпраща малко парченце за анализ. След като приключи този анализ, установи се какъв е метеоритът, цялата история се нанася в този бюлетин и той получава номер - нещо като ЕГН на самия метеорит." 

В България не се гледа много сериозно на темата за метеоритите, смята Пенев. "Много малко трудове има написани за тях. Няма кой да ги изследва, кой да обучава населението - как да ги търсят, как да ги намират, как да ги наблюдават." Той допълва, че същевременно в много университети по света вече се изучава космохимия и космогеология. 

„Да се докоснеш до такъв камък е невероятно, усещането е неописуемо“, разказва Георги Пенев. Интересът му към космическите късове се пробудил през 2001 година, когато гледал филм за двама ловци на метеорити от Русия, обикалящи затънтени кътчета на страната.

Метеорити са тези камъни, които, за разлика от метеорите, вече са докоснали земята. Делят се на три основни групи – каменни, каменно-железни и изцяло железни. Един от най-големите метеорити, изложени в САЩ например, тежи 20 тона. Метеоритите не са радиоактивни, а радиацията им е много по-ниска от естествения земен фон. Каменните метеорити съдържат много голям процент чисто желязо, примесено с никел, магнезий, силикати, хром, сяра. 

В студиото Пенев показа два каменни метеорита и един железен, които е купил от Мароко. За него най-интересни са каменните, защото разказват много повече от другите. „Чрез тях разбираме механизмите за образуване на планетите, на нашата Слънчева система.“

Метеоритите са единствената ни пряка връзка с Космоса, подчертава Георги Пенев. „Това е нещо, което пада, можеш да го вземеш, да го усетиш в ръката си и веднага да почнеш да го изследваш.“

Каменните метеорити са на възраст от 4.5 милиарда години. „Срязани, погледнати отвътре – това е един застинал момент на ранната Слънчева система. Тяхната възраст е много близка до възрастта на Слънцето. Те са се образували заедно със Слънцето и като състав те са най-близки до състава на Слънцето, като изключим най-леките елементи – газовете.“

Водещата Даниела Якова, звукорежисьорът Зоя Димитрова и Георги ПеневНе е лесно да се намери метеорит, дори е изключително трудно, признава Пенев. По думите му, дори опитни ловци на метеорити с години не откриват такива. 90 на сто от откритите метеорити са намерени в пустинни райони:

„В Мароко понеже от поколения са се специализирали в търсенето – бащи, синове, вече и внуци почват да търсят, има много хора, които се прехранват единствено и само от това и там е много по-лесно да се намерят. Няма много растителност, няма много пресечени терени, затова пустините са добър източник на метеорити. Докато в Европа е много, много по-трудно да се намери метеорит.“

За пустинен район се счита и Антарктида, пояснява още Георги Пенев. Най-големите находки идват от Антарктида и от Сахара. Откритията от Антарктида са дело най-вече на финансирани от правителства експедиции – на Япония и САЩ например.

Пенев вижда потенциал в това отношение и за българската база на Антарктида и допълва, че малко музеи по света могат да се похвалят с метеорити от този район.

Заради изчерпващите се ресурси на планетата ни компании вече инвестират стотици милиони долари в технологии, които в бъдеще ще могат да "прихващат" астероиди и впоследствие от него да се извлича материал, отбеляза Георги Пенев. "Беше изчислено, че от един астероид с диаметър около един километър, приходите за тази компания ще са над 100 милиарда долара."

Последният известен паднал метеорит е Челябинският през 2013 година, нанесъл доста поражения и предизвикал много смут и страхове сред местните. "Това е т.нар. регистрирано падане - със свидетели. Това най-много се цени дори от колекционерите - когато един метеорит някой го е видял да пада."

В България през 2015 година над Сопот е бил забелязан голям метеорит, който се взривил два пъти в атмосферата, припомни Георги Пенев. "Говорим за, може би, къс от около 200-300 килограма, който най-вероятно се е пръснал на малки парчета и къде е паднал, никой не знае."

Отминаващата 2018-а също била добра откъм регистрирани свидетелски падания на метеорити. Заснети са били падаания в Китай, Русия и на Мадагаскар. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33