Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За малките чудеса далеч от шума на света

Гавраил Гавраилов: От Атон донасяш по себе си праха на историята

Там традицията за създаване на сакралния образ се сблъсква с обезсмислянето на образа чрез съвременните електронни устройства

Ако аз в първите си няколко пътувания до Атон бях турист, мислейки си, че съм поклонник, сега вече осъзнавам, че отиването до там наистина е едно поклонение. Това споделя в предаването "Графити по въздуха" Гавраил Гавраилов, главен редактор на сайта Rural Balkans

В последното си пътуване до Атон той се включва за първи път в празнична процесия по изнасянето на иконата на Св. Георги Зографски от храма до параклиса, посветен на тази икона. Събитието се случва два пъти годишно и предизвиква интереса на множество туристи и поклонници:

"Докосвайки се до нея, усещайки тежестта й, впускайки се в тази голяма групова енергия, те стават съпричастни към този акт на сътворение - отново и отново на нашата вяра, а всъщност монасите на Атон правят нещо много естествено и много просто за тях самите. Всеки ден те се молят за всички нас, които сме тук, в света, както те се изразяват. И тази молба е свързана с тяхното ежедневие и е свързано със спасението на всички души - на техните души и на нашите души по някакъв начин."

Голяма част от българите, които посещават Атон, като цяло не са вярващи – в степента, в която вярват руснаците или сърбите, или гърците, казва още Гавраилов, за когото вярата е процес, пътуване към себе си.

На Атон времето има свой собствен план, нещата не зависят от теб и обикновено се нареждат по начин, по който трябва да се наредят и и ставаш част от този процес, разказва той. По думите му, разликата между нашия истеричен живот тук и простичкия живот на Атон може да се долови, ако човек се движи пеша между отделните манастири, с раница на гърба, както правят поклонниците:

"Обикновено поклонниците са с едни големи раници. Те са много прашни, защото там има пътища и пътеки, които са със страшно много прах - там обикновено е сухо времето. И благодарение на този прах, който се вдига около теб, ти разбираш всъщност какво се случва с теб, когато отиваш на място като Атон. Защото в големия град тук също има много прах, но този прах е генериран от нашият съвременен начин на живот, докато там - това е прахът на историята. Ти вървиш по пътеки, където са минавали Паисий, минавали са атонските старци, имаш възможност да се докоснеш до някои от тях - все още живи, които пребивават в някоя от малките келии около столицата Карея. И всичко това, целият този процес на съпричастност, на участие в ежедневният живот на Атон, по някакъв начин те кара да се чувстваш част от едно глобално цяло и наистина тази прах, която ти натрупваш по дрехите, в раницата, в обувките, ти я носиш в света и светът става малко по-добър, носиш прах от Атон в тази изключително замърсена среда, пълна с прах в големият град."

По-аскетично настроените монаси на Атон смятат съня за вид предателство, вид бягство от тяхната молитва и спят малко или не спят в поредица от дни, достигайки до мистично състояние, отбелязва още Гавраилов и допълва, че там тишината на моменти те смазва, защото не очакваш да е толкова тихо. 

Сградите са изградени с големи общи пространства, но рядко се мяркат хора, освен на големи празници. И въпреки нелепото съчетание „селфи и Атон“, все повече хора се снимат в разрез със забраната да се снима по тези места, става ясно от думите на Гавраилов:

"Явно този процес на обезсмисляне на образите по някакъв начин е необратим. Може би единственото спасение е продължаващият стремеж на някои от монасите на Атон да пазят своите образи. Все още сред тях има монаси, които изграждат образите по канон, тоест, те рисуват сакралните образи, докато спазват строг пост и молитва. Сблъсъкът на съвременната цивилизация със сблъсъка на канона за изграждането на образа, олицетворяван в стенописи, икони и всякакви други изображения от сакрален характер, веднага бие на очи - в сравнение с тези безсмислени килобайти, мегабайти и всякакви други електронни потоци от безмислена информация, която ние създаваме  ежедневно в името на това да изглеждаме по интересни."

Най-силната камбана на Атон е голямата камбана в руския манастир „Св. Пантелеймон“, обяснява Гавраил Гавраилов. Когато тя удари, звукът отеква на около 20 километра от манастира. 

"За мен беше много интересно да чуя камбаната в малката келия "Достойно ест" - там, където е станало чудото с иконата "Достойно ест" по времето, когато двама български монах и послушник на име Гавраил са служили в тази малка келия преди повече от хиляда години. Когато ние пристигнахме там, монахът Теодосий, който в момента се грижи за "Аксион ести" сподели, че е загубил ключа за параклиса и не можем да влезем да се поклоним там, на място, където е станало чудото. С нас вървеше едно куче. Това куче взе да души в един ъгъл на двора, намери и донесе ключа. И всъщност ние, благодарение на това куче, което ни следваше нас като поклонници по пътя, намерихме ключа, той успя да отвори и дори удари камбаната и така влезнахме."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17