Ключов свидетел по "Суджукгейт" и семейството му с полицейска охрана

| обновено на 27.12.18 в 12:03
Досъдебното производство срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов (на снимката) е във финална фаза и в кратки срокове предстои внасяне обвинителен акт, съобщават от прокуратурата.
Снимка: БГНЕС

Ключов свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живо Мартинов е поставен под полицейска охрана, съобщиха днес от специализираната прокуратурата. Под денонощна защита е и семейството на свидетеля, чието име от държавното обвинение не съобщават.

Лаконичното обяснение на спецпрокуратурата е, че са „налице основания да се предполага, че заради дадените от него свидетелски показания може да възникне реална опасност за живота и здравето - на него и на семейството му“.

Защитата е осигурена по негово искане. От съобщението на държавното обвинение става ясно, че охрана е била предложена и на друг свидетел, но той е отказал.

Живко Мартинов е основен обвиняем по т.нар. афера „Суджукгейт“, свързана с оплакване на добрички бизнесмен. Ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе „Елена“ от името на премиера Борисов. Делото е за 5 престъпления, но се запомни най-вече с оплакването от добрички бизнесмен, че Мартинов го изнудвал да му даде общо 4 тона суджук от различни видове месо, твърдейки, че е за премиера. За разследването разказа лично главният прокурор с уточнението, че нито един суджук не е достигнал до Бойко Борисов.

Пред последните седмица някои от далите показания срещу ексдепутата Мартинов се оплакаха от заплахи и посегателства над себе си и имуществото им. Всичко това се проверява, докато спецпрокуратурата финализира започналото преди 17 месеца разследване срещу добричкия депутат Живко Мартинов и обещава скоро да внесе в спецсъда и обвинителен акт.

Мартинов се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

От спецпрокуратурата уточняват, че делото срещу него е на финала и в кратки срокове в спецсъда ще бъде внесен обвинителен акт.

Успоредно с това се проверяват стари разследвания на добричката прокуратурата и сигнали до местната полиция, свързани с Мартинов, както и данни за посегателства срещу други свидетели по делото срещу него.