Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработни ще се регистрират в бюрата по труда без доказване на осигурителен стаж

Нови 14 специалности и професии добави правителството към списъка с 29 защитени

Снимка: архив

Регистрацията на безработните в Бюрата по труда вече ще се прави без документи за доказване на осигурителен стаж,  реши правителството.

При необходимост, Агенцията по заетостта ще получава информацията по служебен път от Националния осигурителен институт.

14 нови специалности и професии добави правителството към списъка с 29 защитени, за които се очаква недостиг от специалисти за пазара на труда.

Новите специалности са от секторите машиностроене, електроника, автоматика и транспортни услуги.

Актуализацията се прави по предложение на бизнес организациите, а държавата ще съобрази държавния план-прием в професионалните направления за обучението на посочените кадри, за които се очертава дефицит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предсотящото заседание на Обищнския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специлизира хирургия и жевее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме, казахме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от заболяването коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци. Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в..

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително...

публикувано на 19.04.24 в 16:39

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27