Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Агенцията по храните призовават да не се гледат прасета в задните дворове

Снимка: БГНЕС

Днес изтичат европейските ограничения, наложени на България заради чумата по дребните преживни животни. Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете пред БНР, че са унищожени 2800 животни в стадата, в които е доказано заболяването.

„Това са стадата, в които е доказано заболяването. Там са унищожени животните, които са били положителни за заболяването, и контактни с тях - всички животни, които са отглеждани в тези ферми. Нямаме нови огнища след това време, освен тези, които са доказани. Надзорът който проведохме в тези три области, показва, че има наличие на животни, които имат антителата. Това е на практика ситуацията“.

Заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището, се отлага процедурата по възстановяване на статута ни на страна свободна от чума, допълни Чобанов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Възстановяването на статуса на държавата става шест месеца след унищожаването на последното болно или контактно животно. Тоест, шест месеца изтекоха, но не сме още в ситуацията да имаме претенции да се възстанови статутът. Надяваме се на една по-благоприятна ситуация, за което сме в постоянна комуникация с Европейската комисия. Разговорите с ЕК и обсъждането на мерките, които са необходими в тази територия, вече вървят, така че се надявам следващия месец да стане ясно“.

В момента текат „интензивни преговори за износ в трета държава“, но изискването ѝ е да се докаже липсата на заболяване. Това налага допълнително изследване на животните за износ, допълни той Чобанов.

Според д-р Георги Чобанов следващата година ще е по-тежка по отношение на африканската чума по свинете. 

„Хубаво е, че я позабравихме малко, защото все пак са дни за празници, но те ще свършат и през януари месец ще си спомням за тази чума. Появиха се няколко огнища миналата година и при домашни, и при диви свине. Надяваме се хората вече да са запознати. Следващата година очакваме доста по-тежка ситуация, особено по отношение на дивите свине. Надяваме се хората да възпрепятстват разпространението, особено „прескачането“ на заболяването между дивата и домашната популация.

Тежката ситуация тепърва започва. Лятото приканвахме хората, които отглеждат прасета в задните дворове, да ги изколят по-навреме. Тогава те протестираха, че е топло времето. Сега е точно времето за клане на прасетата. Имам още един призив към тях – ако може следващата година да пропуснат отглеждане на прасета в задните дворове, защото ситуацията ще е доста напрегната. Не можем да кажем къде ще бъде следващото огнище при домашните прасета.

Има достатъчно свинско месо в магазинната мрежа, а и цената му, на този етап, е доста добра, така че, по възможност, да не гледат прасета следващата година, за да не създават и на себе си неприятни емоции“, допълни Георги Чобанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01