От Агенцията по храните призовават да не се гледат прасета в задните дворове

Снимка: БГНЕС

Днес изтичат европейските ограничения, наложени на България заради чумата по дребните преживни животни. Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете пред БНР, че са унищожени 2800 животни в стадата, в които е доказано заболяването.

„Това са стадата, в които е доказано заболяването. Там са унищожени животните, които са били положителни за заболяването, и контактни с тях - всички животни, които са отглеждани в тези ферми. Нямаме нови огнища след това време, освен тези, които са доказани. Надзорът който проведохме в тези три области, показва, че има наличие на животни, които имат антителата. Това е на практика ситуацията“.

Заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището, се отлага процедурата по възстановяване на статута ни на страна свободна от чума, допълни Чобанов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Възстановяването на статуса на държавата става шест месеца след унищожаването на последното болно или контактно животно. Тоест, шест месеца изтекоха, но не сме още в ситуацията да имаме претенции да се възстанови статутът. Надяваме се на една по-благоприятна ситуация, за което сме в постоянна комуникация с Европейската комисия. Разговорите с ЕК и обсъждането на мерките, които са необходими в тази територия, вече вървят, така че се надявам следващия месец да стане ясно“.

В момента текат „интензивни преговори за износ в трета държава“, но изискването ѝ е да се докаже липсата на заболяване. Това налага допълнително изследване на животните за износ, допълни той Чобанов.

Според д-р Георги Чобанов следващата година ще е по-тежка по отношение на африканската чума по свинете. 

„Хубаво е, че я позабравихме малко, защото все пак са дни за празници, но те ще свършат и през януари месец ще си спомням за тази чума. Появиха се няколко огнища миналата година и при домашни, и при диви свине. Надяваме се хората вече да са запознати. Следващата година очакваме доста по-тежка ситуация, особено по отношение на дивите свине. Надяваме се хората да възпрепятстват разпространението, особено „прескачането“ на заболяването между дивата и домашната популация.

Тежката ситуация тепърва започва. Лятото приканвахме хората, които отглеждат прасета в задните дворове, да ги изколят по-навреме. Тогава те протестираха, че е топло времето. Сега е точно времето за клане на прасетата. Имам още един призив към тях – ако може следващата година да пропуснат отглеждане на прасета в задните дворове, защото ситуацията ще е доста напрегната. Не можем да кажем къде ще бъде следващото огнище при домашните прасета.

Има достатъчно свинско месо в магазинната мрежа, а и цената му, на този етап, е доста добра, така че, по възможност, да не гледат прасета следващата година, за да не създават и на себе си неприятни емоции“, допълни Георги Чобанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33