Любомир Любенов за световните успехи на младите български математици през 2018-а

40 златни, 50 сребърни и 30 бронзови купи и медали

Българските отбори по математика и информатика при завръщането си от Румъния.
Снимка: olympicbg.org / архив

Много медали получиха учениците на международни състезания по математика. Това е повод за разговор с математика Любомир Любенов, който гостува в БНР. Той подготвя млади състезатели, координатор е за България в редица международни състезания, автор е на задачи и статии по математика за издания от Канада, Сингапур, Германия, Полша, Румъния, Русия и Австралия.

“2018 г. изглежда много оптимистична през погледа на последните дни, които отминават. Защото тази година ние наистина постигнахме много върхове в редица краища на света с много, много млади математици от много, много населени места в България“, каза той в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Започнахме годината със състезанието в Банкок, след това направих малка почивка, състезанието в Несебър, проведохме в началото на юли и започнаха летните маратони в Сингапур, Сеул, два пъти в Банкок, Хонг Конг, Пекин и утре в Джакарта“, уточни той и добави:

“В тези състезания участваха над 100 български ученици от над 10 населени места в България, което е изключително радостно. Броят на златните медали и купите, които донесоха са: 40 златни, 50 сребърни и 30 бронзови със звезди на България на всеки един от турнирите“.Участници в първия турнир, организиран от Асоциация „Образование без граници“ в лицето на Любомир Любенов, проведен в Община Казанлък.

“По отношение на това какво коства – коства наистина пари, коства много подготовка, коства нещо, което не може да се измери, няма измеримост, но затова пък бъдещето е повече от оптимистично“, каза Любенов.

В световните класации той вижда мястото на България:

“България си е на челно място в световните класации. Тези състезания по-скоро са един трамплин към голямата наука, към екипите, които в бъдеще децата ще формират като вече зрели хора.

Нека да припомни, че през 2003 г. българският национален отбор стана абсолютен шампион по математика, а това не се случва всяка година и е много трудно за постигане“.

“Талантливото дете може и от пръв поглед да го забележи човек, достатъчно е да проведе малък разговор, за да разбере, че отсреща има човек, който наистина има дар божий“, каза Любенов по отношение на това дали талантът е нещо вродено.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.