Цветан Гайдарски -Гайд за връзката между космическия и историческия Христос

traki


Цветан Гайдарски - Гайд е  изследовател на Тракийската култура - традиции, ритуали, писменост  и музика. Основател на "Академия Орфика" и Арт формация "Орфика"

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

На 21 декември във "Военниа клуб" се състоя спектакълът  "Тракийска мистерийна драма".  Това е и поводът в "Сценична треска " да гостува Цветан Гайдарски.

Тракийска Мистерийна Драма“ - интерактивен спектакъл - възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика”.

Зрителят и изпълнителите участват активно в това пиршество на духа - обяснява Цветан Гайдарски, а в интервюто става дума и за връзката между древните школи - на Траките,  Питагор, Орфей и Хермес с христианството, за  музиката на сферите - музика, която създава пространство, измерения, които са мост към различни реалности на несъзнавани светове, тя е целебна и естетическа, но не само като  красота, а красота, която възпитава, усъвършенства, трансформира, създава блаженство, която усъвършенства самите слушатели и изпълнители.

Участниците са  хора, които търсят друго качество на изкуството. Тракийската култура е мост към  вечните реалности...
Става дума  и за великия момент на зимното слънцестоене, което не е просто  езически празник, за невеществената светлина и връзката между космическия и историческия Христос. Христианството не е на 2000 години и ще бъде вечно...
Траките са слънцепоклонници, но не на вещественото слънце...
говорим за преходи и портали към други измерения, от които човечеството идва и иска да се върне...тайните на свещенния дух и  Христос - слънцето на душите

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградените в конкурса "Концертино Прага 2019": За музиката и мечтите

Сион Найман е на 16 години, млада надежда на нашата виолончелова школа, ученик на Даниела Черпокова в НМУ „Любомир Пипков“, носител на първа награда от конкурса "Концертино Прага" тази година. Заедно с него в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" гостуваха цигуларката Лора Маркова (15 г.) от класа на Благородна Танева в софийското музикално..

публикувано на 21.02.19 в 14:32
Величка Савова

Спомен за пианистката Величка Савова

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязва годишнини на видни и значими за българската култура личности от музикалното ни минало, които не бива да потъват в забрава. В това издание отбелязваме 120-годишнината от рождението на една голяма българска пианистка и изтъкната клавирна педагожка - Величка Савова...

публикувано на 21.02.19 в 13:19
Диригентът Лейф Сегерстам

"Северна фантазия" с Лейф Сегерстам и Иво Върбанов

Продължава серията звездни гостувания в юбилейния, 90-и сезон на Софийската филхармония. На 21 февруари в зала „България“ на диригентския подиум ще застане прочутият финландски диригент и композитор Лейф Сегерстам. Програмата е озаглавена „Северна фантазия“ и включва премиера на негова творба, Симфония №7 от Ян Сибелиус и Клавирния концерт от..

публикувано на 20.02.19 в 18:59

Увертюрата от „Севилският бръснар“ е най-любимата оперна увертюра на българската публика

Всеки сезон предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ провежда анкета „Любимите ви…“, в която дава възможност на своите слушатели да изразят предпочитанията си и да спечелят награди. През годините научихме с интерес, че най-любимата оперета на българската публика е "Царицата на чардаша" на Имре Калман, най-любимият балет –..

публикувано на 20.02.19 в 17:28

Пловдивската опера гостува с 3 спектакъла на столична сцена

Пловдивската опера ще гостува на столична сцена с три знакови спектакъла от своя репертоар: „Катерина Измайлова“, „Така правят всички жени“ и „Мария от Буенос Айрес“. На 22 февруари на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще гледаме операта „Катерина Измайлова“ от Шостнакович, постановка на голямата българска режисьорка с европейска..

публикувано на 20.02.19 в 16:48