Българо-американската група "Номади" пренася родния фолклор в САЩ

Освен концерти и хоротека, групата планира и събори на открито - с хора и българска музика

4
Снимка: http://nomadifolk.com/

Трима българи и двама американци създадоха група, която популяризира българския фолклор в САЩ. Сред основателите на група "Номади" са видинчанката Александра Георгиева - певица, композитор и гъдулар, и нейният съпруг Апостол Георгиев, който свири на гайда, пиано, кларинет и саксофон. Двамата завършват Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а преди три години и половина заминават за Минеаполис. Николай Георгиев и американците Натали Новитски и Ерик Рей допълват състава на"Номади", а през ноември новосъздадената група изнася първия си концерт. "Открихме концерта с "Излел е Дельо хайдутин с родопска гайда, с каба гайда и пеене, и на хората направо им се насълзиха очите като започнахме", споделя пред БНР Апостол Георгиев. 

"Почти веднага след нашето идване се запознахме с Николай Георгиев, който  е гъдулар, живеещ тук от много години. Запознахме се с останалите двама членове на нашата група - Натали и Ерик, и с тях много спонтанно започнахме да свирим на малки събирания, след това на един много голям концерт за български фолклор - "Мартеница".

На Апостол му дошла идеята да направят група за по-модерен фолклор, какъвто се слуша в момента и в България. Така се родила идеята за "Номади". „Българският фолклор е толкова обаятелен, че не е учудващо, че толкова хора, дори чужденци, го приемат за свой и започват да се занимават с него“, казва Александра Георгиева.

Американецът с германски корени Ерик Рей е луд по българския фолклор

"Единият от участниците - Ерик, има корени от Германия. Той е много запален по българския фолклор. Не само се занимава с акордеон, но също пее и танцува български танци. Той е много отворен, гори в българския фолклор, много е запален да правим такива неща“, разказва Апостол.

Натали Новитски пък е сред основателите на друга група, която свири там балкански и български фолклор, и според Александра и Апостол най-добре се е вписала в стила на „Номади“.

Третият българин в групата - Ники Георгиев, е завършил в Котел, родом е  е от Силистра, цялото му семейство се занимава с музика. Той също бил сред организаторите на друг оркестър от американци, изпълняващи български фолклор.

Българо-американската смесена група има амбициозни планове - от концерти и хоротека до събори на открито

"Номади"са включили в репертоара си най-обичаните български народни песни, стараят се да правят и нова музика, разкрива Александра: 

"Винаги сме правили най-известните български песни, които докосват сърцата на българите, защото нашата цел е да сплотяваме българската общност тук, да виждаме повече българи да се събират заедно, а това са българи, които отдавна са излезли от България и те милеят за българския фолклор по начин, по който, честно казано, ние много малко хора сме виждали и в България да милеят за него. Така че нашата цел е да пеем песни, които тях ги докосват. Това са песни, наистина извести и в България, и тук.

Смятат да разширят репертоара си и с по-модерни форми на българския фолклор. Групата вече си има уебсайт и фейсбук страница. Освен плановете за бъдещи концерти и хоротека, не крият и идеята си да направят събор на открито с „ядене, пиене и българска музика“, защото „това си е по-българско – да отидеш на събор, да играеш хора и да слушаш музика“, обяснява Апостол. 

Още за дейността на "Номади" чуйте в звуковия файл.

Галерия