Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посреща Новата година между фойерверки и мерки за сигурност

Самоа е първата страна в света, която посрещна новата 2019-а

| обновено на 31.12.18 в 18:29
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тихоокеанската островна държава Самоа стана първата в света, която посрещна Новата година, след като преди време промени часовата си зона. Преди това тази страна беше последната, която посрещаше Нова година. През 2011-а Самоа измести времето напред с 24 часа, изтривайки от своя календар датата 30 декември и премина директно в 31 декември. Любителите на празненства имат невероятния шанс да преживеят две новогодишни празненства: да отбележат първи Новата година в полунощ в Западна Самоа, а на сутринта да се преместят на 164 км, в източната част на островите, които принадлежат на САЩ. И там отново да гръмнат шампанското, като посрещнат 2019-а последни на земното кълбо.

Австралия и Нова Зеландия посрещнаха Новата година

В Окланд, най-големия град в Нова Зеландия, посрещнаха новата година със заря край прочутата кула Скай Тауър. Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят. Той обаче беше обхванат от силна буря с проливни валежи и гръмотевици, която отложи шоу програми с фойерверки на някои места.

Гръмотевичните бури в началото на вечерта не разубедиха събралите се над 1 милион души, които се събраха да посрещнат 2019-а на пристанището в Сидни, наблюдавайки 12-минутното тържество, за което бяха използвани 8,5 тона фойерверки, струващи над 4 милиона долара. В шоуто бяха включени златен, сребърен и лилав цвят в чест на починалата през 2018-а кралица на соул музиката Арета Франклин.

Европа в очакване на Новата година

В Европа повече от 100 000 души са закупили билети за тържествата и фойерверките на брега на Темза в Лондон до Лондонското око. Часовникът Биг Бен ще отброи часовете в полунощ.

Подготовката за най-голямото новогодишно парти в Германия започна с поставянето на сцени, временни бариери и бетонни блокчета в района на Бранденбургската врата в Берлин. В полунощ жителите и гостите на германската столица ще наблюдават светлинно шоу с фойерверки и лазери. Участниците в голямото новогодишно парти ще бъдат подлагани на щателни проверки. С оглед на безопасността ще бъде забранено носенето на фойерверки, бутилки, остри предмети и големи чанти. Алкохол ще може да се закупува само от щандове с разрешително.

В Париж жълтите жилетки призовават към нови демонстрации на "Шан-з-Елизе", където е планирано светлинно и звуково шоу. Френските власти предприемат извънредни мерки за сигурност в навечерието на Новата година. 148 000 войници, полицаи, жандармеристи и пожарникари се грижат за безопасността на хората в цялата страна. В Париж са 18 000 души ще охраняват празнуващите на булевард "Шан-з-Елизе". Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер призова протестното движение на жълтите жилетки да не предизвикват безредици и да оставят силите за сигурност да си вършат работата и ако се наложи, да предотвратяват терористични нападения. Достъпът до "Шан-з-Елизе" става само след обстойни проверки. Полицаите не допускат хора с фойерверки или стъклени бутилки.

Италия ще посрещне новата година с поглед от град Матера, който заедно с Пловдив, ще е културна столица на Европа през идната година. След областния център Потенца Матера е вторият по значение град на южната област Базиликата.

За първи път от войната през 90-те град Баня Лука остава ням в новогодишната нощ

В главния град на босненските сърби Баня Лука обаче новогодишните празненства бяха отменени от съображения за сигурност. Протести заради смъртта на студент прераснаха в по-широко недоволство от корупцията по високите етажи на властта и несигурните икономически перспективи на Босна и Херцеговина. Кметът Игор Радоичич обясни, че новогодишният концерт на открито и всички други празнични прояви са забранени от съображения за сигурност на гражданите.

Демонстрантите настояваха за оставката на вътрешния министър Драган Лукач. Те обвиняват него и служители на полицията, че потулват истината за смъртта на младежа. Властите издирват няколко участници във вчерашния протест, сред които и Давор Драгичевич - баща на убит през март 21-годишен младеж.

Трите големи - САЩ, Русия и Китай

Източната част на островите, принадлежащи на САЩ, обаче последни на земното кълбо ще гръмнат шампанското. На Таймс Скуеър в Ню Йорк се очакват до 2 милиона души. Там традиционното новогодишно спускане на гигантската кристална сфера ще бъде посветено на свободата на печата и на журналистите.

Новогодишните празненства в Москва започнаха с Фестивала на ледените фигури. Най-голямата атракция се оказа 50-метрова ледена пързалка под формата на стена от Кремъл. Изложени са и реплики на Китайския императорски дворец и Катедралата Свети Василий Блажени. Новогодишното послание на руския президент Владимир Путин ще бъде предавано за първи път и в московското метро. То ще бъде излъчено на почти 9000 екрана в близо 2000 мотриси.

Президентът на Китай Си Цзинпин декларира в новогодишното си обръщение към най-многобройната нация на света, че и през 2019 година правителството му ще запази волята си за запазване на световен мир и за споделено икономическо развитие. Си Цзинпин отчете, че през отиващата си 2018-а Китай е предприел повече от 100 мерки за реформиране на икономиката си. Китайският президент не спомена търговската война със Съединените щати. Отбеляза само, че в търговско отношение светът е изправен пред гигантски промени, невиждани от 100 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01