Република Кипър стартира здравна реформа

Държавната болница в Никозия
Снимка: Бранислава Бобанац

С първия работен ден на новата година в Кипър започва осъществяването на здравната реформа - една от най-тежките реформи за страната, отлагана вече близо 17 години. Въпреки съпротивата и несъгласието на лекарски организации и профсъюзи тя ще бъде осъществена по план, увери президентът Никос Анастасиадис.

От днес се променя начинът на управление и администриране на държавните болници и здравни центрове в Кипър, като започва прилагането на принципа за тяхната автономност. Всички активи, свързани досега с тях и управлявани от Министерството на здравеопазването, се поемат за управление от новата Държавна организация за здравни услуги. Общественото здравеопазване в страната се разделя на три региона, всеки от които има генерален, финансов и научен директор.

Следващата критична дата за реформата е 21 януари, когато започва регистрацията на личните лекари.

До средата на февруари парламентът трябва да приеме още 4 законодателни акта, за да се гарантира безпроблемното стартиране на първата фаза от новата система за здравно осигуряване, т. нар. Национална схема за здравеопазване, или Общ здравен план.

От 1 март трябва да започне събирането на здравните вноски, а 3 месеца по-късно, от 1 юни, системата ще влезе в действие в извънболничната медицинска помощ.

Първите закони за новата национална здравна система са приети още през 2001 г., изграждането ѝ бе и едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и тройката международни кредитори през 2013 г. като част от програмата за излизане на страната от кризата, но многократно бе отлагано.

Президентът Никос Анастасиадис заяви, че въпреки несъгласието на редица групи специализирани лекари да се присъединят към новата система, тази година реформата ще бъде извършена.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59