Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Саудитска Арабия поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Саудитска Арабия поиска смъртни присъди за петима от 11-те обвиняеми по делото за убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава SPA, като се позовава на изявление на местните власти.

Хашоги, който беше смятан за критик и противник на саудитското кралско семейство, беше убит на 2 октомври 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Убийството му предизвика остри межднародни реакции и доведе до влошаване на отношенията на Саудитска Арабия с редица страни, включително САЩ и Турция.

По-рано американският Сенат прие резолюция, в която се казва, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман носи лична отговорност за смъртта на журналиста. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Крал Салман (на снимката) извърши промени в правителството на фона на тежка дипломатическа криза заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Крал Салман сменя министри насред кризата с убийството на Хашоги

Саудитският крал Салман направи значими промени в правителството, като с указ смени министрите на външните работи и на информацията, предаде АФП. Рокадите идват докато кралството се опитва да се справи с международното възмущение от убийството..

публикувано на 27.12.18 в 17:54
Две от четирите корици на американското сп. „Тайм“ за „Личност на годината“. Те показват Джамал Хашоги (вляво) и журналисти в „Кепитъл газет“, Анаполис, щата Мериленд, който стана обект на атака през юни тази година.

Джамал Хашоги и други журналисти са „Човек на годината“ в класацията на „Тайм“

Убитият на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия саудитски журналист и други журналисти бяха обявени за „Човек на годината“ в традиционната класация на списание „Тайм“. На второ и трето място са класирани американският президент Доналд Тръмп и..

публикувано на 11.12.18 в 15:38
Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври след влизане в саудитското консулство в Истанбул и по-късно се оказа, че е убит там.

Турция иска арест на двама саудитци за убийството на Хашоги

Съд в Истанбул издаде заповеди за арест на двама високопоставени саудитски поданици във връзка с убийството на критичния журналист Джамал Хашоги. Съдът поиска задържане на бившия заместник-ръководител на саудитското разузнаване и на съветник в..

публикувано на 05.12.18 в 12:05

Уолстрийт Джърнъл: ЦРУ засякло разговори на принц Мохамед с предполагаемия убиец на Хашоги

В часовете преди убийството на журналиста-дисидент Джамал Хашоги саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е бил в постоянен контакт с агента, обвинен като организатор на случилото се. Това твърди "Уолстрийт Джърнъл", като се позовава на..

публикувано на 01.12.18 в 22:00

Мей прикани принц Салман да потърси отговорност от убийците на Хашоги

Британският премиер Тереза Мей призова саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман да потърси отговорност от виновните за убийството на журналиста Джамал Хашоги и да вземе мерки да предотврати повторение на подобни инциденти, съобщи..

публикувано на 01.12.18 в 09:35
Майк Помпейо

Помпейо: Няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза днес, че няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс цитирана от БТА.  Помпейо говори пред репортери,..

публикувано на 29.11.18 в 09:37
Джамал Хашоги

Турската прокуратура допуска, че саудитец е унищожил останките от Хашоги

Турската прокуратура смята, че е възможно саудитски поданик да е унищожил останките от тялото на убития саудитски журналист Джамал Хашоги. Това стана ясно от публикувано от прокуратурата прессъобщение след проведени днес претърсвания...

публикувано на 26.11.18 в 20:06
Принц Мохамед бин Салман

Активисти призоваха за протести срещу убийството на Хашоги при посещението на принц Салман в Тунис

Обществени активисти в  Тунис  призоваха за протести срещу убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, когато саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигне на посещение в  Тунис  следващата седмица, предаде Ройтерс,..

публикувано на 24.11.18 в 10:30
Мевлют Чавушоглу съобщи, че е обсъдил случая „Хашоги“ на 45-минутна среща във Вашингтон с държавен секретар Майк Помпейо.

Турция се зарече да разкрие убийството на Хашоги

Турция не иска да влошава отношенията си със Саудитска Арабия, но убийството на Джамал Хашоги трябва да бъде разкрито, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу. Турският първи дипломат каза, че Анкара не разглежда случая като..

публикувано на 21.11.18 в 18:34
Джамал Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, къобщава БТА. Външният министър Жан-Ив Льо Дриан обясни, че по въпроса Париж действа съгласувано с Берлин. Германия наложи вчера забрана за влизане на 18..

публикувано на 20.11.18 в 08:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че,..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46